Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την στάση Τραμπ

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν στις ΗΠΑ από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να μην ασκήσει κριτική στη Ρωσία για το ζήτημα της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, κατηγορία που απέρριψαν και οι δυο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που άφησε να εννοηθεί, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι, ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.

Για επαίσχυντη, επικίνδυνη και αδύναμη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει, μίλησαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση περί «προδοσίας» από τον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες για την απειλή που θέτει η πολιτική ανάμιξη της Ρωσίας και θα συνεχίσουν να παρέχουν αντικειμενικές εκτιμήσεις.

Η διμερής σύνοδος Κορυφής στο Ελσίνκι, εξελίχθηκε «καλύτερα από σούπερ», σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργέι Λαβρόφ ενώ αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ κάνουν λόγο για
νίκη Πούτιν.

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», τόνισε ο Τραμπ. Απέδωσε μάλιστα τις κακές σχέσεις των δύο χωρών στην «ανοησία» -όπως είπε- των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

«Ο Ψυχρός πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την επιθυμία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Πάντως και οι δυο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για να περιοριστεί η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση με μέλη του Κογκρέσου εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που προκάλεσαν οι δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Συνεντεύξεις Τραμπ και Πούτιν στο Fox News μετά την συνάντηση τους

Σε συνέντευξη του χθες Δευτέρα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Πούτιν τόνισε ότι «Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ δεν πρέπει να αφεθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «ομηρίας» εξαιτίας της ομοσπονδιακής έρευνας γύρω από τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016″.

«Είναι αρκούντως σαφές σε μένα ότι πρόκειται μόνο για μια εσωτερική πολιτική διένεξη στις ΗΠΑ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά με την έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε 12 πράκτορες της ρωσικής κατασκοπείας πριν από τη σύνοδο κορυφής των δύο ηγετών.

Αφού σημείωσε ότι «δεν γνωρίζει» τους πράκτορες αυτούς, ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε: «ας μην αφήνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να τελούν υπό ομηρία εξαιτίας αυτών των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων».

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Fox News ότι είπε στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πως η χώρα του είναι έτοιμη να παρατείνει τη Νέα START, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021.

«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο (των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παρατείνει αυτή τη συνθήκη, αλλά πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε για τις λεπτομέρειες, διότι έχουμε ορισμένα ερωτήματα να θέσουμε στους Αμερικανούς εταίρους μας» και πρόσθεσε πως «Νομίζουμε ότι δεν τηρούν απόλυτα τη συνθήκη, αλλά για αυτό θα αποφανθούν ειδικοί», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η Νέα συνθήκη START, η οποία υπεγράφη την 8η Απριλίου 2010, προβλέπει ότι οι πυρηνικές κεφαλές και οι βόμβες που διαθέτουν οι δύο χώρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 1.550, περιορίζει τον αριθμό των διηπειρωτικών πυραύλων, των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχια και των αεροσκαφών που φέρουν πυρηνικές βόμβες σε 700 και, επιπλέον, τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και τα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικές βόμβες αλλά δεν βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε 800.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τις «ανυπόστατες κατηγορίες» της Βρετανίας για τις δηλητηριάσεις με Ναβιτσόκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του επέμεινε τη Δευτέρα να καταφέρεται εναντίον συμμάχων-κλειδιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, προβαίνοντας στον ισχυρισμό ότι η Ουάσιγκτον καλύπτει το 91% του κόστους για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Πληρώνουμε το 91% του κόστους για να είναι η Ευρώπη ασφαλής», δήλωσε ο Τραμπ στον παρουσιαστή Σον Χάνιτι του τηλεοπτικού δικτύου Fox News.

«Το NATO είναι θαυμάσιο αλλά ωφελεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο από ό,τι ωφελεί εμάς», συνέχισε ο Τραμπ.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη φράση ότι οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν δραματικά μετά τη συνάντηση κορυφής.

«Νομίζω ότι ήταν σπουδαία σήμερα αλλά ήταν στ’ αλήθεια άσχημα τα πράγματα πριν από πέντε ώρες», είπε ο Τραμπ, ενώ διαβεβαίωσε πως ο Πούτιν διέψευσε με «πολύ σθεναρό τρόπο» τις καταγγελίες περί ανάμιξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είπε πως ο ρώσος ηγέτης ήταν ανήσυχος για το ότι η έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ θα εμπόδιζε τον αμερικανό πρόεδρο—που χαρακτηρίζει «κυνήγι μαγισσών» την έρευνα αυτή—να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διμερή συμφωνία.

«Νόμιζε ότι θα ήταν δύσκολο για μένα να κλείσω μια συμφωνία εξαιτίας αυτής της ανοησίας», σημείωσε ο Τραμπ.

Ακόμη, δήλωσε ότι του άρεσε το δώρο που του έκανε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αυτή η μπάλα ποδοσφαίρου είναι πολύ ωραία», είπε.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ert.gr





Πηγή: ert.gr