Η ισπανική Γερουσία μέτρα, η Καταλονία ανεξαρτησία – Οι πρώτες αντιδράσεις (video+upd)

Τα μέτρα για την παύση της καταλανικής κυβέρνησης ψήφισε η Γερουσία στη Μαδρίτη, ενώ το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Έκκληση για ηρεμία απεύθυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

 

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.

 

Όπως μετέδωσε για την ΕΡΤ από την Ισπανία η Δώρα Μακρή, αυτό που επιθυμούσε η καταλανική κυβέρνηση είναι, την ίδια ώρα που θα κοινοποιούνται τα μέτρα της Μαδρίτης, εκείνοι να ψηφίζουν για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot, που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Νωρίτερα, το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απόφαση του προεδρείου να φέρει προς ψήφιση τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Έκκληση Πουτζντεμόν προς τους Καταλανούς

Έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση, απηύθυνε ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία», την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) -η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας- κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

Ενεργοποίηση του άρθρου 155 – Αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας

Την ίδια ώρα, η ισπανική Γερουσία επικύρωνε τα μέτρα που απορρέουν από το άρθρο 155, που αφορούν στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η πρώτη κίνηση θα είναι η αντικατάσταση του Πουτζντεμόν και των τοπικών υπουργών.

Επιπλέον, από τη στιγμή που κοινοποιηθεί  η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας, ο Πουτζντεμόν και οι τοπικοί υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της στάσης και της εξέγερσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, κινείται η διαδικασία σύλληψής τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε tweet που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο: «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Το βράδυ συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη και αναμένεται διάγγελμα Ραχόι.

Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), ενώ, ίσως απευθύνει διάγγελμα ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να “σκοτώσουν” το Σύνταγμά μας», δήλωσε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, είχε ζητήσει εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από Καταλανούς βουλευτές σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ με tweet του δήλωσε ότι «για την Ευρωπαϊκή Ένωση τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας. Ελπίζω ότι η Ισπανική κυβέρνηση προκρίνει το διάλογο και όχι τη βία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

Τη στήριξή του στα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η Μαδρίτη «για να κρατήσει την Ισπανία δυνατή κι ενωμένη», εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Καταλονία είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας.

Ανταπόκριση για την ΕΡΤ: Δώρα Μακρή
Πηγές: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας – Ο πέλεκυς του Αρ.155


Δείτε εδώ: Η ισπανική Γερουσία μέτρα, η Καταλονία ανεξαρτησία – Οι πρώτες αντιδράσεις (video+upd)