Λίγες μόνο μέρες απομένουν για να ξυπνήσουν οι μαύρες μνήμες της εισβολής του 1974 στην πόλη- φάντασμα της Αμμοχώστου και ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες της προκλητικής επίσκεψης στα περίκλειστα Βαρώσια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει πως: «Και θα γιορτάσουμε το μπαϊράμι και θα συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις της 20ης Ιουλίου. Πρώτα ο θεός θα κάνουμε και την εορταστική προσευχή και θα συναντηθούμε με τους κύπριους “βουλευτές” στη “βουλή”».

Σε διαρκή κινητικότητα βρίσκεται η ελληνική διπλωματία, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση των συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τις γέφυρες με τον αραβικό κόσμο, σαφή μηνύματα και από την Ευρώπη έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Γάλλο πρέσβη.

Ο Πατρίκ Μεζονάβ πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, μιλώντας στην Καθημερινή, τονίζει πως: «Οι προκλήσεις με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη αποτελούν απειλές για το σύνολο των Ευρωπαίων».

Από την πλευρά του ο Λορέντζο Γκουερίνι υπουργός Άμυνας της Ιταλίας μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, επισημαίνει: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών ανάμεσα στις χώρες των ακτών της Μεσογείου πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων».

Την ίδια ώρα όμως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρεται ανυπόστατα σε τουρκικά δικαιώματα στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι η Αθήνα είναι αυτή που θέτει αναχώματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφέρει ότι: «Για να συνοψίσουμε, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε όχι μόνο τα δικά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των “Κυπρίων αδελφών μας».

Ενόψει της 20ης Ιουλίου συνεδρίασε στην Κύπρο το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ η πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε στους ομολόγους της του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας τις επερχόμενες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο.

«Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας αποτελεί πηγή ανησυχίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε η Αννίτα Δημητρίου Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

Συνεχίζεται στα Σπάτα η διεθνής έκθεση αμυντικής βιομηχανίας, με την έμφαση να δίνεται στις δυνατότητες που προκύπτουν για την Ελλάδα μετά και την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει ότι: «Θα έχουμε και τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αναγκαστικά ένα κομμάτι τους θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα και την ευνοϊκότερη συγκυρία κυρίως από την εμπορική αγορά του στόλου που έχουμε αντιμετωπίσει τις τελευταίες δεκαετίες».

H πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σχολίασε πως: «Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Γι’ αυτό στηρίζουμε την επανεκκίνησή της με έναν δυναμικό σχεδιασμό τα επόμενα χρόνια».

Με τον νέο πρόεδρο του Ισραήλ συνομίλησε τηλεφωνικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιβεβαιώνοντας τις άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Επιστολή Μενέντεζ

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, με επιστολή του στον Αμερικανό πρόεδρο, ζητεί την ανάληψη δράσης για να ανακοπεί η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Δηλώσεις του Τζεφ Φλέικ

Ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής του – ειδικά της εξωτερικής του πολιτικής – είναι ο Τζεφ Φλέικ, ο υποψήφιος του Τζο Μπάιντεν για τη θέση του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία. Ο πρώην Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών μίλησε στο CNN λίγο πριν δεχτεί την επίσημη πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, λέγοντας: «Αυτό που λέω είναι ότι με ενδιαφέρω να διασφαλίσω ότι η εξωτερική πολιτική του Προέδρου, Μπάιντεν, είναι δικομματική».

Ο Τζεφ Φλέικ, από τη θέση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έχει επικρίνει σε πολλές περιπτώσεις τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, όπως εμπορικές συμφωνίες ή το θέμα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος είχε κάνει και εκστρατεία εναντίον του ώστε να μη βγει Γερουσιαστής της Αριζόνας.

«Οι ψηφοφόροι περιμένουν να έχω δική μου άποψη, να τους εκπροσωπώ, όχι να είμαι φερέφωνο του Προέδρου. Οπότε είμαι καλά εδώ που είμαι, δε θα ήθελα να είμαι προσκολλημένος σε κάθε Πρόεδρο, Ρεπουμπλικανό ή Δημοκρατικό, και κάθε θέσης που εκφράζει. Δεν είναι αυτή η δουλειά του Γερουσιαστή», αναφέρει ο Τ. Φλέικ.

Τα τουρκικα ΜΜΕ έχουν αρχίσει να αναφέρουν το όνομα του νέου υποψήφιου πρέσβη, ωστόσο μιλούν για κάποιον «άγνωστο» πολιτικό και τονίζουν τις τεράστιες διαφορές που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ευνοήσει ιδιαιτέρως την Τουρκία και τον ίδιο τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο δικηγόρος του, Ρούντι Τζουλιάνι, έχει ήδη χάσει την άδεια δικηγορίας στη Νέα Υόρκη και ερευνάται αν έδρασε εκ μέρους τουρκικών συμφερόντων. Παρότι εκκρεμεί η επιβεβαίωση του διορισμού από τη Γερουσία, η εξέλιξη αυτή μάλλον δε θα ευχαριστήσει την Άγκυρα σε μία στιγμή που αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Ουάσιγκτον.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Λένα Αργύρη

Επιμέλεια: Kλειώ Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Πηγή ert.gr