Ζιμπάμπουε: Αιματηρές συγκρούσεις και στρατός στους δρόμους της πρωτεύουσας

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν κατά πολιτών που διαδήλωναν ενάντια στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της Δευτέρας, δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Δύο μέρες μετά τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, τις πρώτες μετά την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε τον Νοέμβριο του 2017, στην οποία εξαναγκάστηκε έπειτα από 37 χρόνια στην εξουσία, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του οποίου κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για νοθεία στις εκλογές.

Αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις και έπειτα ο στρατός κυνηγούσε το πλήθος στην πρωτεύουσα Χαράρε, χτυπώντας διαδηλωτές και δημοσιογράφους αδιακρίτως, τραυματίζοντας έναν δημοσιογράφο του BBC. Ο στρατός παρέταξε τεθωρακισμένα οχήματα και έκανε χρήση δακρυγόνων. Οι υποστηρικτές του MDC έκαιγαν λάστιχα στους δρόμους και πέταγαν πέτρες στην αστυνομία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζιγιαμπί Ζιγιαμπί δήλωσε το απόγευμα ότι αναπτύχθηκε ο στρατός στους δρόμους της πρωτεύουσας για να αποκατασταθεί η «ειρήνη και η ηρεμία». Ο υπουργός τόνισε ότι δεν έχει γνώση κατά πόσον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ένοπλες δυνάμεις.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυρά που δέχθηκε από στρατιώτες.

«Έχουμε πληροφορίες ότι έξι άνθρωποι δέχθηκαν πυροβολισμούς και δύο είναι νεκροί», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Τεντάι Μπιτί, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC).

Νωρίτερα η εκλογική επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε ότι το Zanu-PF, το κυβερνών κόμμα από την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε το 1980, κέρδισε την πλειοψηφία σε κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές της Δευτέρας. Εντούτοις, ο νικητής των προεδρικών εκλογών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Ο ηγέτης του MDC Νέλσον Σαμίζα με ανάρτηση στo Twitter τόνισε ότι κέρδισε τη «λαϊκή ψήφο» στις εκλογές της Δευτέρας και απείλησε ότι δεν θα δεχτεί την νίκη του Zanu-PF.

Ο ηγέτης του Zanu-PF, ο 75χρονος νυν αρχηγός του κράτους Έμερσον Μνανγκάγκουα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και για προτρέποντας σε υπομονή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν αμφιβολίες για τη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών και ανησυχίες για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την εκλογή προέδρου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,dpa,Reuters,AFP

www.ert.gr





Πηγή: ert.gr