Ζημιές άφησε πίσω του ο «Ζορμπάς» (video)

Σοβαρές ζημιές και πολλά προβλήματα αφήνει πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος έπληξε με σφοδρότητα την Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη, πέρασε από την Αττική και κινείται προς τα βορειοανατολικά.

Στη Μεσσηνία και τη Μάνη η θάλασσα βγήκε στη στεριά, χείμαρροι και ρέματα φούσκωσαν στην Κορινθία και την Αργολίδα, όπου το Άργος βρέθηκε κυριολεκτικά κάτω από τα νερά, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα, κατολισθήσεις έκοψαν δρόμους στα δύο και η τροχαία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία. Θυελλώδεις άνεμοι, τεράστια κύματα, έντονη βροχόπτωση, ήταν το σκηνικό του καιρού στη Νότια Πελοπόννησο, από την οποία πέρασε ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που κατέγραψε, τα ξημερώματα του Σαββάτου δορυφόρος της NASA, τη στιγμή που ο κυκλώνας κινούνταν 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας.

Ζημιές προκλήθηκαν σε σκάφη και ιστιοφόρα, ένα αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στην Στούπα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε υποδομές του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ σε αρκετές περιοχές στη Μεσσηνία σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος, οι οποίες όμως αποκαθίστανται σταδιακά.

Τέλος, στην Λακωνία έχει «φουσκώσει» ξεροπόταμος στις Κροκεές.

Στην Καλαμάτα, οι ισχυροί άνεμοι χτύπησαν το παραλιακό μέτωπο με μανία. Η θάλασσα βγήκε μέχρι την οδό Ναυαρίνου. Οι κάθετοι δρόμοι που οδηγούν στην παραλία, έκλεισαν, καθώς τα μεγάλα κύματα παρέσυραν στο διάβα τους τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες από τα γειτονικά καταστήματα.

Ζημιές προκλήθηκαν σε δύο αυτοκίνητα έπειτα από πτώση δέντρων. Κλειστοί οι παραλιακοί δρόμοι και σε Μεθώνη, Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές. Μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων βρέθηκαν από νωρίς, επί ποδός.

Στο Γύθειο τα κύματα ξεπέρασαν τα τρία μέτρα και ο ορίζοντας χάθηκε από την ισχυρή βροχόπτωση. Ίδια εικόνα και στη Σπάρτη. Ομίχλη, ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδης βροχή που κατέβασε λάσπη και πέτρες από τα βουνά.

Κλιμάκια του Δήμου Σπάρτης επιχείρησαν σε δρόμους και πλατείες στην ευρύτερη περιοχή του Μυστρά, αφού η έντονη βροχόπτωση κατέβασε τόνους λάσπης και φερτά υλικά από το βουνό. Στους ρυθμούς του Ζορμπά και η Αργολίδα, όπου έκλεισε η είσοδος του Κρανιδίου. Κλειστοί δρόμοι και στην Αρκαδία, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και του Κρυονερίου λόγω κατολισθήσεων.

Ο Ζορμπάς ξεκίνησε την επέλασή του, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου από τα Κύθηρα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, ενώ στην περιοχή και ειδικά στα επικίνδυνα σημείαείχαν αναπτυχθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και της ΔΕΗ.

Φωτογραφία του μεσογειακού κυκλώνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-3

Σύμφωνα με οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας: «Όπου προβλέπονται καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι, ασφαλίζουμε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή καταστροφές, βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά και αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα».

Eπίσης σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρήθηκαν σε Σπέτσες, Κρανίδι και Τακτικούπολη Τροιζηνίας με 117, 109 και 105 χιλιοστά αντίστοιχα.

Tο μεσημέρι του Σαββάτου, διακόπηκε για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών. Συστάσεις προς τους πολίτες και από τον ΔΕΔΔΗΕ να μην προσεγγίζουν τα ηλεκτροφόρα δίκτυα, ενώ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ έπειτα από πολλές ώρες άνοιξε η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

H έντονη βροχόπτωση στην Αττική ξεκίνησε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα. Η βροχή ξεκίνησε από τα νότια προάστια και στην συνέχεια η κακοκαιρία έφτασε μέχρι και την Αγία Παρασκευή και τα Μεσόγεια.

Κάποια στιγμή η τροχαία χρειάστηκε να προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής, ρεύμα προς μικρολίμανο, στον Πειραιά λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Καταιγίδες ξέσπασαν στα Νότια, σε περιοχές του Κέντρου και τα Βόρεια Προάστια. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κινητοποιήθηκαν για την αποκατάσταση βλαβών του δικτύου σε περιοχές όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος. Αν και η εικόνα του κυκλώνα φαίνεται ηπιότερη σε σχέση με τις αρχικές προγνώσεις, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα.

Η βροχή είχε ένταση όχι όμως και διάρκεια για αυτό και δεν παρατηρήθηκαν επιπλέον προβλήματα. Λίγη ώρα μετά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Ωστόσο οι αρμόδιοι παραμένουν σε επιφυλακή. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει ήδη ανάλογες εντολές και οδηγίες ενώ παρακαλούνται οι οδηγοί: να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, να ενημερώνονται για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα στις περιοχές που εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν μέσα στην πόλη του Άργους λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ξεριά. Κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας και συγκεκριμένα για μεταφορά ατόμων από αυτοκίνητα και σπίτια σε ασφαλείς περιοχές.

Στο Άργος έχει υπερχειλίσει και ο Ίναχος ποταμός στο ύψος του Αγίου Βασιλείου, που αποτελεί τη βασική είσοδο της πόλης από το Ναύπλιο και ήδη ο Δήμος κάλεσε τους περίοικους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προβλήματα επίσης έχουν προκληθεί από την υπερχείλιση χειμάρρων στις περιοχές Κιβερίου, στη Μονή Αγνούντας στην Επίδαυρο και στην ορεινή Αργολίδα.

Στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, νωρίτερα είχαν κλείσει οι δρόμοι Άστρους – Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους – Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου, με συνεργεία της Περιφέρειας να προχωρούν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Προβλήματα λόγω του κύματος κακοκαιρίας-Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός (video)

www.ert.gr



Πηγή ert.gr