Ευρ. αξιωματούχος: «Η Αθήνα έχει θέσει το θέμα των συντάξεων»

Ευρωπαίος αξιωματούχος σε δηλώσεις του σήμερα, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει το θέμα της αναστολής της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουαρίου του 2019, ένα ζήτημα το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν θα έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών, μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τη διαδικασία, την είχε ξεκαθαρίσει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, σε μία συνέντευξή του τον Ιούλιο, όπου ανέφερε πως ναι μεν γίνονται συζητήσεις, η τελική απόφαση όμως ανήκει στους υπουργούς των Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

O αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, «στηρίζεται στα πόδια της» και «πλέον αποφασίζει μόνη της», παρατηρώντας, όμως, ότι υπάρχει και η «μεταμνημονιακή εποπτεία».

Στο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιένη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

www.ert.gr



Πηγή ert.gr