ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το ψιλικατζίδικο»

Στο ψιλικατζίδικο είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Τα στέκια», που μεταδίδεται την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:00, στην ΕΡΤ2.

«Ένα είδος πολυτελείας γίνεται είδος πρώτης ανάγκης αν το έχει ο γείτονάς σου». Ανώνυμος

Αν παρομοιάζαμε την κάθε γειτονιά μ’ ένα λιμάνι, τότε το ψιλικατζίδικο θα ήταν, δικαιωματικά, ο φάρος της.

Το εν λόγω κατάστημα δεσπόζει σε κάθε γειτονιά και αποτελεί βασικό στοιχείο της.

Ανεξάρτητα από το αν το συναντήσεις στο κέντρο της πόλης ή στα περίχωρά της, αν βρίσκεται σε λαϊκή ή σε αστική περιοχή, ικανοποιεί ανάγκες που γεννά η καταναλωτική μας κοινωνία. Ο ψιλικατζής είναι ο πλησίον μας. Σ’ αυτόν θα απευθυνθεί ο περαστικός που ξέμεινε από τσιγάρα, η μητέρα που πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο, ο συνταξιούχος για να μάθει τα νέα της ημέρας.

Ωστόσο, ο «άνθρωπός μας» είναι εκεί για εμάς όχι μόνο για να μας προμηθεύσει με τα απαραίτητα, αλλά και παρέχοντας καταφύγιο σε κλειδιά και φακέλους μέχρι να τα λάβει ο παραλήπτης τους. Μας ξέρει καλά, αφού γνωρίζει την εφημερίδα που προτιμούμε να διαβάζουμε, τα τσιγάρα που μας αρέσει να καπνίζουμε, την αγαπημένη μας σοκολάτα. Ο ψιλικατζής ή η ψιλικατζού ακούν πολλά και λένε λίγα. Από το «παρατηρητήριό» τους παρελαύνουν ξένοι και οικείοι, βιαστικοί και αργόσχολοι, μοναχικοί και φασαριόζηδες. Πολλές φορές θα καυχηθούν πως είναι εξομολόγοι και γιατροί, μια και προσφέρουν με τη συντροφιά τους ένα πρόσκαιρο μα αποτελεσματικό παυσίπονο στη μοναξιά της πόλης. Στη μοναξιά μας.
Οι δικοί μας άνθρωποι είναι έξυπνοι, εγκάρδιοι μα πάνω από όλα παρόντες. Παρόντες για να σχολιάσουν τις εξελίξεις στο χθεσινό ματς, στο πολιτικό στερέωμα, στην εγχώρια ή διεθνή showbiz! Το βασίλειό τους χαρίζει χρώμα και χαρακτήρα στη γειτονιά και χαμόγελα στους ανθρώπους της. Είναι εκείνοι που χαρίζουν συνεκτικότητα στον κοινωνικό ιστό της περιοχής τους με τα «φρούριά» τους να μάχονται ενάντια στην αποξένωση και τη μουντάδα της πόλης.

Οικοδεσπότες μας σ’ αυτό το επεισόδιο θα είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Md Moinul Hossain (ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου), Amin Saidul (υπάλληλος ψιλικατζίδικου), Νίκη Αναστασίου (μητέρα ιδιοκτητών ψιλικατζίδικου), Ελευθερία Αναστασίου (ιδιοκτήτρια ψιλικατζίδικου), Γιώργος Αναστασίου (ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου), Πόπη Βλάχου, Πέτρος Ελμάζη, Αντώνης Καφετζόπουλος (ηθοποιός), Σταυρούλα Καφίρη (ιδιοκτήτρια ψιλικατζίδικου) Θανάσης Κόκκας (ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου), Βάσια Κομίτοβα (υπάλληλος ψιλικατζίδικου), Ελένη Λεμονιά, Θανάσης Μπαρούτης (ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου), Ελένη Οικονομοπούλου (συνταξιούχος), Ελένη Ουζουνίδου (ηθοποιός), Ιωάννα Παπαμανώλη (πελάτισσα), Αλέξανδρος Παπιδάς (ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου), Ρούλα Πλώτα (πελάτισσα), Σπυριδούλα Πουλιάση (ιδιοκτήτρια ψιλικατζίδικου), Μαρία Πουλιάση (μητέρα Σπυριδούλας Πουλιάση), Άκης Σακελλαρίου (ηθοποιός), Βαλεντίνα Σπύρου (σύζυγος ιδιοκτήτη ψιλικατζίδικου), Χρήστος Σπύρου (ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου), Βάιος Τασούλας (αρχισυντάκτης περιοδικού «Mini Market Magazine»), Ελένη Τραγάκη (μητέρα Μαρίας Πουλιάση) Φίλιππος Τσίτος (σκηνοθέτης). 

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μάρκος Χολέβας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar.

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης.

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας.

Μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης.

Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη.

Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης, Χρυσηίδα Τριανταφύλλου.

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Φίλιππος Ζαμίδης.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Σχεδιασμός τίτλων αρχής / Motion Graphics: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2019

www.ert.gr



Πηγή ert.gr