Επιστρέφει στη Βενεζουέλα ο Γουαϊδό- «Κίνδυνος να τον συλλάβουν»

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό ανακοίνωσε την επιστροφή του αύριο στο Καράκας, «για να ηγηθεί νέων διαδηλώσεων»μετά την περιοδεία  στη Νότια Αμερική. Η επιστροφή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι αρχές της Βενεζουέλας να επιχειρήσουν να τον συλλάβουν, διότι «παραβίασε εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου που του απαγόρευε να εγκαταλείψει την επικράτεια», όπως προειδοποίησε ο ηγέτης της χώρας Νικολά Μαδούρο.

Ο Γουαϊδό, έφυγε από τη Σαλίνας του Ισημερινού με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας. Για να φθάσει στο Καράκας έως αύριο, θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε πτήσεις από τη Μπογκοτά ή την Πόλη του Παναμά, αν και η ομάδα του δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες.

Ο ίδιος, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να παρακολουθούν τα μηνύματα στους επίσημους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ενημερωθούν για τα σημεία των διαδηλώσεων, προτού καταλήξει στην ανάρτησή του:

«Όλα θα πάνε καλά, διότι είμαστε μαζί. Ζήτω η Βενεζουέλα!».

«Ανακοινώνω την επιστροφή μου στη χώρα. Καλώ τον λαό της Βενεζουέλας να συγκεντρωθεί σε ολόκληρη τη χώρα αύριο στις 11.00» τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας), έγραψε ο Γουαϊδό, ο οποίος αψήφησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του κι επισκέφθηκε τη γειτονική Κολομβία, κατόπιν τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντινή και τον Ισημερινό, αφού προηγουμένως διέσχισε τα σύνορα της Κολομβίας για να συντονίσει τις προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

 

«Οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή την σωματική ακεραιότητα του Χουάν Γουαϊδό θα συναντούσε τη σθεναρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. «Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης απολαύουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία η οποία πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού»,τόνισε.

Ο νεαρός ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, αρκετών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Ο Μαδούρο, από την άλλη, υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και κράτη-συμμάχους του Καράκας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, ιδίως την Κούβα, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε «τις αμερικανικές απειλές εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, μια κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους και μια αναίσχυντη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

www.ert.gr





Πηγή: ert.gr