Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ: Σε ισχύ οι νέοι δασμοί-Ικανοποίηση Ελλάδας για εξαίρεση ελαιολάδου-ελιών (video)

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Ηνωμένων Πολιτειών-Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε πλήθος ευρωπαϊκών προϊόντων. Ο δρόμος άνοιξε μετά τη δικαίωση σχετικής προσφυγής της Ουάσινγκτον στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των επιδοτήσεων προς την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Εκφράζοντας «λύπη» για την απόφαση αυτή, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρεμ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ «δεν έχει άλλη φωνή» παρά τα αντίμετρα.

«Η αμοιβαία επιβολή τελωνειακών κυρώσεων δεν εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα κανενός», δήλωσε σε ανακοίνωσή της. Αυτή η αμοιβαία επιβολή «θα προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές στην αεροναυπηγική παραγωγή στις ΗΠΑ και εντός της ΕΕ και θα προκαλέσει παράπλευρες ζημιές σε πολλούς ακόμη τομείς που έχουν ήδη πληγεί από τις παρούσες εμπορικές εντάσεις», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δέχθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής (18/10/2019), τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και του εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την εξαίρεση του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών από την επιβολή δασμών που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ.Παράλληλα επεσήμανε ότι τα επεξεργασμένα ροδάκινα έχουν ήδη παραχθεί και οι εταιρείες παραγωγής θα υποστούν σημαντική ζημία σε περίπτωση μη αναστολής επιβολής των δασμών.

«Ο Πρωθυπουργός σας ανέδειξε όλα τα θέματα με το σωστό τρόπο» ανέφερε ο κ. Πάιατ.

Ο κ. Βορίδης ευχήθηκε οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ να αχθούν σε αίσια κατάληξη προκειμένου να αποφευχθεί τελικώς η επιβολή δασμών οι οποίοι ούτως ή άλλως πλήττουν τις εμπορικές συναλλαγές ΕΕ – ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, αγρότες στην Κρήτη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους καθώς δεν θα αυξηθούν οι δασμοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο.

«Εμείς σαν συνεταιρισμός εξάγουμε μικροποσότητες στην Αμερική και ελπίζουμε η εξέλιξη αυτή να μας βοηθήσει να εξάγουμε περισσότερες» τόνισε ο Κωστής Χριστοφοράκης ελαιοκαλλιεργητής μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς

Στη «λίστα» της Ουάσιγκτον όμως , με καπέλο 25% σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνονται και πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως κομπόστες, θαλασσινά, χοιρινά , γιαούρτι, φέτα .

«Η πιο σημαντική επίπτωση αφορά τις εξαγωγές φέτας. Στα χρόνια της κρίσης οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν» είπε ο Παύλος Σατολιάς Πρόεδρος νέας ΠΑΣΕΓΕΣ

Ισχυρότερο πλήγμα είναι αυτό στις κομπόστες ροδάκινου με εξαγωγές που ανέρχονται σε 50 εκατ. δολάρια. Παραγωγοί και μεταποιητές σε Πέλλα και Ημαθία ισχυρίζονται ότι χιλιάδες τόνοι θα μείνουν στα αζήτητα.

Πλήττονται 10.000 παραγωγοί» σημείωσε ο Κώστας Αποστόλου Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Πηγή:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Λήδα Παπαδοπούλου, Μαρία Σταθοπούλου

www.ert.gr





Πηγή: ert.gr