Φορώντας την ποδιά της, η «βασίλισσα της ελληνικής τηλεόρασης», Ελένη Μενεγάκη έχει πλέον όσο χρόνο χρειάζεται για να… μεγαλουργήσει, με αποτέλεσμα ακόμη και κορυφαίοι σεφ να χάνουν τον… ύπνο τους.

Έχοντας αφομοιώσει όλα τα μυστικά που άκουσε από τους μάγειρες και τις μαγείρισσες που κατά καιρούς έχουν περάσει από την τηλεοπτική της κουζίνα, η Ελένη δικαίως. έχει κερδίσει τον τίτλο της «χρυσοχέρας», κάνοντας εκείνους που δοκιμάζουν τα πιάτα της, να γλείφουν τα δάχτυλα τους.

Από την ημέρα που μπήκαμε σε δεύτερο lockdown η «Ωραία Ελένη» μαγειρεύει ασταμάτητα, είτε φαγητά είτε γλυκά. Κάθε φορά που βλέπει τα αγγελούδια της και τον Μάκη να αδειάζουν τα πιάτα τους, εξυμνώντας τις μαγειρικές της ικανότητες, αισθάνεται η πιο ευτυχισμένη γυναίκα του κόσμου. Πλέον η κουζίνα έχει μετατραπεί στον αγαπημένο της χώρο, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Τα τρουφάκια της Ελένης

Η συνταγή είναι απλή για μικρούς και μεγάλους.

Υιικά:

200 γραμμάρια κουβερτούρα

250 γραμμάρια Βούτυρο για ζαχαροπλαστική με 30% λιπαρά

150 γραμμάρια βούτυρο κλασσικό

50 γραμμάρια κακάο σε σκόνη

450 γραμμάρια μπισκότα της αρεσκείας σας χοντροκομμένα

1 βανίλια

Λίγο κονιάκ

½ σκόνη κανέλα

Προαιρετικά λίγο ξύσμα πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα τηγάνι και όταν αυτά ενοποιηθούν σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε προαιρετικά λίγο ξύσμα πορτοκάλι. Έπειτα προσθέτουμε, το κακάο, τα μπισκότα, 1 βανίλια, λίγο κονιάκ αν θέλετε, και κανέλα.. . Αφού ενοποιηθεί και γίνει μία ωραία μάζα, το βάζουμε σε ένα μπολ και μέσα στο ψυγείο, το αφήνουμε για αρκετή ώρα και μετά το βγάζουμε. Το μείγμα θα είναι σαν πλαστελίνη και κάνουμε μικρές μπάλες.

Ρεβίθια στο ταψί

Υλικά:

500 γραμμ. ρεβίθια

4 σκελίδες σκόρδο

2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)

2 μικρές ντομάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)

2 δαφνόφυλλα

1/2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:

Από την προηγουμένη μέρα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβίθια με λίγη σόδα μαγειρικής με μπόλικο νερό. Αν είναι βραστερά, μπορούμε να παραλείψουμε τη σόδα. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το χρώμα, η υφή και το χύλωμα των ρεβιθιών.

Άσος στο σοφρίτο

Υλικά:

300 μοσχάρι χτένι σπάλας

3κ.σ. αλεύρι

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1/2 ξύδι οπό κρασί

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

4-5 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)

1 ματσάκι μαϊντανό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το μοσχάρι σε φέτες με πάχος περίπου 1 εκατοστό. Ακουμπάμε τις φέτες μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει όλη την υγρασία του μοσχαριού. Σε μια πιατέλα βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Παίρνουμε μια φέτα κρέας την βουτάμε στο αλεύρι από όλες τις πλευρές και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Όμοια πανάρουμε στο αλεύρι όλες τις φέτες μοσχάρι. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Λίγες λίγες ακουμπάμε τις παναρισμένες φέτες μοσχάρι στο καυτό λάδι και ροδίζουμε για λίγα λεπτά από την μια και από την άλλη πλευρά. Γύρω στα 3′ από κάθε πλευρά χρειάζεται για να πάρει ξανθό ρόδινο χρώμα και να κάνει ελαφριά κρούστα το σοφρίτο. Όσες φέτες μοσχάρι ροδίζουν, τις βγάζουμε σε πιατέλα για να ροδίσουμε τις επόμενες. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με το μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει το άρωμα του το σκόρδο, χωρίς όμως να πάρει καθόλου χρώμα. Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί. Μετά προσθέτουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος του κρασιού στο μισό. Ξαναβάζουμε τις φέτες μοσχάρι σε στρώση στην κατσαρόλα προσθέτουμε ζεστό νερό ή ακόμα καλύτερα ζωμό κρέατος. Βάζουμε το καπάκι κι αφήνουμε το μοσχάρι σοφρίτο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά περί-που για 40′. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 10′ να μελώσει η σάλτσα και να πυκνώσει να ρουφήξει τα αρώματα του μαϊντανού το κρέας, σύμφωνα με το Χαϊ.





Πηγή:gossip-tv.gr