ΕΕ: Συνάντηση την άλλη εβδομάδα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Σωστή εκτιμά την ελληνική πολιτική στο θέμα της ενέργειας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ενώ σύμφωνα με κοινοτικές πληροφορίες το θέμα του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού αγωγού που θα συνδέει Κρήτη-Αττική θα λυθεί με πολιτικό τρόπο.

Οι αρμόδιες πηγές της ΕΕ εκτιμούν ότι θα έχει θετική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια να λυθούν τα τεχνικά θέματα και δεν φαίνεται η ελληνική πλευρά να θέλει να χάσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα μεταξύ του αρμόδιου Επιτρόπου και των εμπλεκόμενων φορέων.

Η διαπραγμάτευση για την κατασκευή του έργου, ως τμήμα της ευρύτερης διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, έχει ξεκινήσει από μήνες, αλλά έχει περιέλθει σε τέλμα με την ελληνική πλευρά να κατηγορεί την Κομισιόν για υπαναχώρηση από τις αρχικές της θέσεις.

Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει αναθέσει τη διασύνδεση σε θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Αριάδνη interconnection), με προοπτική να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο σε επόμενο στάδιο ο promoter της μεγάλης διασύνδεσης που είναι η Eurasia Interconnector.

Πηγές της ΡΑΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα ανακληθεί, μπορεί ωστόσο να επαναληφθεί ή να συμπληρωθεί, εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα.
Τόνιζαν, επίσης, το επείγον του εγχειρήματος, αφενός επειδή η διασύνδεση θα μειώσει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης, αφετέρου επειδή οι περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο νησί οδεύουν προς παύση λειτουργίας, σε εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ για τους ρύπους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



Πηγή ert.gr