Όλα όσα ειπώθηκαν για τα σούπερ μάρκετ στην ενημέρωση της Παρασκευής. Τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα, αλλά παραμένει ακόμα σε υψηλό επιδημικό φορτίο. Γιατί η Θεσσαλονίκη “βράζει” από τα κρούσματα.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η βρετανική έρευνα η οποία κάνει λόγο πως τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες για να μεταδοθεί ο κορονοϊός.

Για το θέμα ρωτήθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος εξήγησε πως «αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace στα κινητά βρήκαν ότι το 20% φυσικά είχε πάει σούπερ μάρκετ το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα εάν με ρωτήσεις οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το πανεπιστήμιο, το σούπερ μάρκετ. Ο Public Health England είπε ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά».

Παράλληλα πρόσθεσε πως “σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν νοικοκυριό. Άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πως μεταφράζουμε τις μελέτες και πως μεταφράζουμε τα στοιχεία».

Στην έρευνα αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς που ξεκαθάρισε πως “καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε περιοχές».

Πηγή Newsit.gr



Πηγή:tlife.gr