Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αργά το απόγευμα το Γραφείο του Ιταλού Πρωθυπουργού διέδωσε ανακοινωθέν με τις δηλώσεις του Mario Draghi στα πλαίσια του “Climate Moment” της 76° Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Mario Draghi ξεκίνησε λέγοντας πως η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή “μας είπε τρία πράγματα: ότι η δράση μας πρέπει να είναι άμεση, γρήγορη, μεγάλης κλίμακας” και πως “αν δεν δράσουμε κατά της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς”.

“Από την άλλη πλευρά” τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός “βλέπουμε ότι αυτό ήδη πραγματοποιείται, επειδή βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που τους τελευταίους μήνες αποτελούν μια οδυνηρή υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, αυτό απαιτεί επίσης άμεση δράση για την προσαρμογή”.

Παρόλο που “εξακολουθούμε να παλεύουμε με την πανδημία” η κλιματική αλλαγή “είναι εξίσου – και ίσως ακόμη μεγαλύτερη – έκτακτη ανάγκη και δεν πρέπει απολύτως να μειώσουμε την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή” είπε ο Draghi, ο οποίος συνέχισε με αναφορά στην χώρα του, λέγοντας πως “πολλές χώρες – όπως η Ιταλία – αποφάσισαν να θέσουν στον πυρήνα των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ένα πιο πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μοντέλο ανάπτυξης” τονίζοντας πως “ωστόσο, γνωρίζουμε ήδη ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε πως “είμαστε σίγουρα ένθερμοι υποστηρικτές του ηγετικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την ΕΕ σε καλό δρόμο για μείωση 55% των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050” αλλά δεν έκρυψε πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει σήμερα μόνο το 8% των παγκόσμιων εκπομπών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν τη βαθιά διασύνδεση μεταξύ παραγωγής ενέργειας, εκπομπών θερμοκηπίου και κλιματικής αλλαγής”.

Σε αυτό το πλαίσιο “πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και τις χώρες παγκοσμίως ότι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης έχει κόστος, αλλά αποφέρει και μεγάλα οφέλη” και αναφέρθηκε “ειδικά στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες” όπου “ο ρυθμός των επενδυτικών ροών προς την καθαρή ενέργεια είναι καθοριστικός για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης”.

Ο Draghi υπογράμμισε μια αρνητική νότα, δηλαδή πως “τα τρέχοντα μέτρα είναι ανεπαρκή για να σταματήσουν οι παγκόσμιες εκπομπές ενέργειας να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 έως το 2022 και να συνεχιστούν ανοδικά μετά το 2023. Όλα αυτά είναι σαφή: αυτό απέχει πολύ από την τροχιά που απαιτείται για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν έως το 2050” και δεν έκρυψε την προφανή πρόκληση της “επίτευξης μετάβασης καθαρής ενέργειας” η οποία “εξαρτάται από την παροχή καθαρής πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 785 εκατομμύρια άτομα έως το 2030 και στο ‘καθαρό μαγείρεμα’ για 2,6 δισεκατομμύρια άτομα”.

Εδώ λοιπόν η απαίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού από όλους είναι να θέσουμε “όχι μόνο συνεπείς μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά και να ευθυγραμμίσουμε συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες δράσεις” όπως η ενίσχυση των κοινών μας προσπαθειών “για την επιτάχυνση της σταδιακής εξάλειψης του αμείωτου άνθρακα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και πρέπει πραγματικά να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας σε αυτό το σημείο.”

Ο Draghi μίλησε και για τις δημόσιες επενδύσεις “που στοχεύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη” οι οποίες θα πρέπει “να γίνουν προτεραιότητες σε κρίσιμους τομείς όπως η ηλεκτροδότηση, το υδρογόνο, η βιοενέργεια και η δέσμευση, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν μόνο περίπου το ένα τρίτο της δημόσιας χρηματοδότησης”. Επίσης, τόνισε και την σημασία της τιμολόγησης του άνθρακα ως “ένα από τα εργαλεία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης”.

Ξεκάθαρη η αναφορά του Draghi στην εισερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της G20 στη Ρώμη και της COP26 στη Γλασκώβη “ως μια ανεκτίμητη ευκαιρία να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις και να δείξουμε τη συλλογική μας αποφασιστικότητα”.

“Ως Προεδρία της G20 και συνεργάτης με το Ηνωμένο Βασίλειο στο COP26, η Ιταλία κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη σε πολυμερές επίπεδο γύρω από αυτά τα θέματα. Δεσμευόμαστε να θέσουμε φιλόδοξους και μελλοντικούς στόχους στους τρεις βασικούς πυλώνες της Συμφωνίας του Παρισιού: Μετριασμός, Προσαρμογή και Χρηματοδότηση” δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως “υπάρχει μεγάλη προσδοκία από τις νέες γενιές για την ηγεσία μας. Η επιτυχία μας θα μετρηθεί στην ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους με φιλόδοξες ενέργειες”.

Επίσης, ο Mario Draghi ανακοίνωσε το Youth4Climate που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο στις 28-30 Σεπτεμβρίου, συγχρόνως με το Pre-COP το οποίο και θα ανοίξει το δρόμο για τη Γλασκώβη. Και συνέχισε: “η χρηματοδότηση της μετάβασης είναι βασική και πρέπει να εκπληρώσουμε τη δέσμευση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι δημόσιοι πόροι από μόνοι τους δεν μπορούν να αναλάβουν ολόκληρο το κόστος της μετάβασης. Η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα είναι εξίσου θεμελιώδης. Οι δημόσιες αρχές, μέσω στοχευμένων επενδύσεων και δυνατοτήτων πολιτικής, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις”.

Κλείνοντας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η G20 δημιούργησε την Ομάδα Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση “με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής άποψης υψηλού επιπέδου και μελλοντικής προοπτικής για την αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης που υποστηρίζει τους στόχους της Ατζέντας του 2030” ενώ τόνισε πως “η G20 σημειώνει επίσης σημαντική πρόοδο στο συντονισμό των στρατηγικών για την πράσινη μετάβαση, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενίσχυση των επενδύσεων σε βιώσιμες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες για την απαλλαγή από τον άνθρακα”.

Τέλος, ο Mario Draghi υπενθύμισε πως “η Ιταλία θα πράξει το δίκαιο μερίδιό της” και πως “είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε μια νέα οικονομική δέσμευση για το κλίμα τις επόμενες εβδομάδες”.

www.ertnews.gr



Πηγή: ert.gr