Δήλωση αφοσίωσης στην ευρωπαϊκή διαδικασία διαλόγου για το Κόσοβο υπέγραψαν Βούτσιτς και Χότι

Βελιγράδι, του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι με κοινή δήλωση που υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες επαναβεβαιώνουν την αφοσίωση τους στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην δήλωση Βούτσιτς – Χότι αναφέρεται ότι «δίδεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την συνέχιση του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία».

Στην κοινή αυτή δήλωση η οποία κατά γενική εκτίμηση στόχο έχει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την εμπλοκή των ΗΠΑ, γίνεται αναφορά και στην συμφωνία που επετεύχθη στον Λευκό Οίκο. «Όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμη συμβολή για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων» αναφέρουν στην κοινή δήλωση τους ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Αβντουλάχ Χότι.

Η ευρωπαϊκή διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου συνεχίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες όπου εξετάστηκαν τα θέματα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων, η οικονομική συνεργασία ενώ στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκε και η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που είχε συμφωνηθεί από το 2013 αλλά η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν υλοποίησε.

Νέος γύρος διαλόγου Σερβίας –Κοσόβου σε επίπεδο κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 28 Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως – όπως ανήγγειλε ο Βούτσιτς – το θέμα του Κοσόβου τεθεί προς συζήτηση στην βουλή της Σερβίας.

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr