Γ. Πρεβελάκης στην ΕΡΤ: Ο Ερντογάν έχει χάσει την πρωτοβουλία, έχει περάσει σε μας (video)

«Στόχος του Ερντογάν είναι να εμφανίζεται διαλλακτικός αφού έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού και πίεσης. Αλλά η τακτική αυτή δεν έχει βγει τον τελευταίο καιρό», είπε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γιώργος Πρεβελάκης σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει χάσει την πρωτοβουλία, η οποία έχει περάσει σε μας, με το πρόβλημά του πλέον να είναι πώς θα παρουσιάσει αυτήν την κατάσταση σε μια κοινή γνώμη που έχει αρχίσει να γίνεται εχθρική και σε ένα πλαίσιο που η οικονομία είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Σχολιάζοντας την κοινή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας, ο κ. Πρεβελάκης επεσήμανε ότι «υπάρχει μια ιστορική σχέση φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, μια πολύ καλή επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο Μακρόν και τον πρωθυπουργό, αλλά πίσω από αυτά υπάρχει κάτι πιο σημαντικό: ότι η Γαλλία θεωρεί ότι θίγονται τα δικά της στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα».

«Η Γαλλία αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία που έχει η Αφρική για το μέλλον της Ευρώπης και δεν είναι δυνατόν να δεχθεί, η πόρτα της Αφρικής, που είναι η Ανατολική Μεσόγειος, να περάσει υπό τον έλεγχο μιας άλλης δύναμης όπως είναι η Τουρκία. Το ενδιαφέρον της Γαλλίας είναι πολύπλευρο και θεμελιωμένο σε πολύ στέρεες βάσεις», πρόσθεσε.

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr