Η Γερμανία υποδέχεται με καλοσύνη τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ωστόσο, υπάρχουν «τα πρώτα σημάδια» ότι οι έμποροι ανθρώπων θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση των γυναικών και των νέων που ταξιδεύουν μόνοι τους.

‘Ενας 55χρονος  υπόσχεται μια βόλτα στο Αμβούργο ειδικά για νεαρές Ουκρανές, με μητρώο για σεξουαλική επίθεση.

Την ίδια ώρα, 29χρονος και  21χρονος «πλησιάζουν» γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες ή με παιδιά. Επίσης 50χρονος και  53χρονος προσφέρουν χρήματα σε νεαρές γυναίκες ως μια πρώτη βοήθεια στους πρόσφυγες αν πάνε μαζί τους στο σπίτι.

«Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την απόγνωση και την ανάγκη να φτάσουν οι πρόσφυγες. Αυτοί οι άνθρωποι τραβούν την προσοχή όχι μόνο εθελοντών αλλά και αστυνομικών. Πρόκειται για διψήφιες περιπτώσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει εγκλήματα», δήλωσε στη DW εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης σαρώνει αυτή τη στιγμή τη Γερμανία. Ωστόσο, στο πλήθος των πάνω από 80.000 προσφύγων που μέχρι στιγμής έχουν καταφύγει στη Γερμανία, οι έμποροι ανθρώπων βλέπουν μόνο ευκαιρία εκμετάλλευσης. Το καθημερινό χάος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου δημιουργεί ένα σχεδόν ιδανικό περιβάλλον για την παρενόχληση των γυναικών.

Εθελοντές ανέφεραν ότι παρατηρούσαν τους φερόμενους διακινητές μέχρι να απομακρυνθούν από τις γυναίκες. Η αστυνομία αντέδρασε δημοσιεύοντας προειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων στα ουκρανικά, ρωσικά και αγγλικά. Οι εθελοντές κατά τη διάρκεια των πρωινών ελέγχων στο σταθμό είναι πλέον ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα. Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να προστατέψουν τις αφιχθέντες Ουκρανές γυναίκες και νέους;

«Θα ήταν καλύτερα να καταγραφούν όσοι υποδέχονται μια Ουκρανή γυναίκα ή οικογένεια», λέει η Monika Cissek-Evans. «Δυστυχώς, και εδώ οι άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν άλλους. Όχι μόνο οι άνδρες προσεγγίζουν πρόσφυγες, αλλά και οι γυναίκες. Δεν πρέπει να υπάρχει τυφλή εμπιστοσύνη στις γυναίκες» – τονίζει ο κοινωνικός και εκπαιδευτικός υπάλληλος.

Η Monika Cissek-Evans και η ομάδα της εργάζονται επί του παρόντος σε ένα φυλλάδιο στα ουκρανικά, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς τις επόμενες ημέρες.

Πάνω από 20 χρόνια  πριν, ίδρυσε το κέντρο βοήθειας «Jadwiga» για θύματα εμπορίας ανθρώπων στο Μόναχο. Επέλεξε επίτηδες το πολωνικό όνομα (Jadwiga στα γερμανικά είναι Hedwig), επειδή στη Γερμανία στα χέρια των εγκληματιών πέφτουν κυρίως γυναίκες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Αν κάποιος μπορεί να εξηγήσει πόσο γρήγορα οι γυναίκες μπορούν να έρθουν αντιμέτωπες με την καταναγκαστική πορνεία, είναι η Huschke Mau. Η συγγραφέας και ακτιβίστρια που το όνομά της είναι ψευδώνυμο, η ίδια εργάστηκε ως ιερόδουλη για δέκα χρόνια και τώρα έχει γράψει αυτοβιογραφία. Ο τίτλος είναι σύμβολο του αγώνα της: «Dehumanized – Why We Must End Prostitution». Λέει:«Κάθε μέρα 1,2 εκατομμύρια άνδρες πηγαίνουν σε μια πόρνη εδώ. Η Γερμανία είναι ο νούμερο ένα προορισμός για εμπορία ανθρώπων σε όλη την ΕΕ. Είμαστε ο οίκος ανοχής της Ευρώπης, θα έπρεπε να ντρεπόμαστε».
Η Ηuschke Mau φοβάται ότι πολλές γυναίκες και κορίτσια που ταξιδεύουν μόνα τους μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα άλλο τραύμα στη Γερμανία μετά τις σκληρές εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Πηγή : Deutsche Welle
Μετάφραση:Malgkozata Olsefski

www.ertnews.gr



Πηγή: ert.gr