Πριν από πέντε χρόνια, η κόρη του Barry Bowman, ενός «εν αποστρατεία» πλέον DJ, του έφερε ένα κουτί με πράγματά του τα οποία η πρώην σύζυγός του θεώρησε ότι θα ήθελε να τα έχει.

Μέσα στο κουτί βρέθηκαν κάποιες μαγνητοταινίες, με ετικέτα «Joni Anderson Audition», η παλαιότερη ηχογράφηση της Joni Mitchell που ξέρουμε έως σήμερα. Περιλαμβάνεται στο «Joni Mitchell Archives Vol. 1: The Early Years (1963-1967)», τον πρώτο τόμο της νέας σειράς αρχείου της Καναδής τραγουδίστριας-τραγουδοποιού. Στο box set παρουσιάζονται 29 τραγούδια τα οποία ακούμε για πρώτη φορά και ανάμεσα σε αυτά είναι και το «Day After Day» του 1965, η πρώτη πρωτότυπη σύνθεση της Joni Mitchell.

Η ιστορία πίσω από αυτή την αιφνίδια ανακάλυψη θέλει τον Bowman να είναι, το καλοκαίρι του 1963, DJ τις νυχτερινές ώρες στον CFQC 600, ραδιοφωνικό σταθμό στη Σασκατούν, στην Πολιτεία Σασκάτσεουαν του Καναδά. Ο 18χρονος έμενε μαζί με άλλους – έγιναν φίλοι του – σε ένα πελώριο σπίτι, αρχιτεκτόνημα της δεκαετίας του 1940, και σύντομα άρχισαν να κάνουν παρέα με μια σπουδάστρια καλών τεχνών, ονόματι Joni Anderson (αργότερα, έγινε γνωστή ως Joni Mitchell). «Ο Ντάνι (σ.σ. ένας από τους φίλους) πάντα αναφερόταν σ’ εκείνο το καλοκαίρι ως το καλοκαίρι που η Joni ήρθε σε μας» αφηγείται στο Rolling Stone ο Bowman. Η Joni πάντα κουβαλούσε μαζί της το γιουκαλίλι της και «μια μέρα, ο Ντάνι της έδωσε την κιθάρα του να δοκιμάσει αντί για το γιουκαλίλι. Σε ελάχιστο χρόνο, σε δυο βδομάδες, η Joni ήταν καλύτερη και από τους τρεις (φίλους) μαζί» θυμάται.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1YOus2_u9sg?feature=oembed&w=900&h=506]

Εκείνο το καλοκαίρι, ο Bowman προσκάλεσε τη Mitchell στον ραδιοφωνικό σταθμό για να ηχογραφήσει μια audition tape. Σε δύο βραδιές, ηχογράφησε εννιά παραδοσιακά φολκ τραγούδια. «Της έδωσα αντίγραφα, κράτησα τις master tapes» είπε ο Bowman. Με το που τέλειωσε το καλοκαίρι, η παρέα σκόρπισε, με τη Mitchell να πηγαίνει στο Alberta College of Art στο Κάλγκαρι. Οι ταινίες ευτυχώς βρέθηκαν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

To άρθρο Βρέθηκαν τυχαία οι πρώτες ηχογραφήσεις της Joni Mitchell δημοσιεύτηκε στο NewsIT .



Πηγή:newsit.gr