Βουλή των Αντιπροσώπων: Πράσινο φως να γίνει η Ουάσινγκτον Π.Κ. η 51η Πολιτεία

Μετά από μια ιστορική ψηφοφορία, η Ουάσινγκτον Π.Κ. (Περιφέρεια της Κολούμπια – Washington, D.C.) βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, λαμβάνοντας το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 180 κατά, ελήφθη η απόφαση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Η πρόταση καταψηφίστηκε από όλους τους Ρεπουμπλικανούς.

Η Ουάσινγκτον Π.Κ. προσπαθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες να μετατραπεί σε Πολιτεία. Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεν αναμένεται να εξετάσει τη νομοθεσία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αντιταχθεί δημοσίως στην κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι η πολιτειακή υπόσταση θα οδηγούσε στην εκλογή περισσότερων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Οι ψηφοφόροι στην πόλη της Ουάσινγκτον εκλέγουν μόνο Δημοκρατικούς δημάρχους. Η μετατροπή της περιφέρειας Ουάσινγκτον Π.Κ. σε Πολιτεία πιθανότατα θα δυσκόλευε τους Ρεπουμπλικάνους να εξασφαλίζουν πλειοψηφία στη Γερουσία.

Πριν από την ψηφοφορία, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές χαρακτήρισαν πολιτικό τέχνασμα των Δημοκρατικών την μετατροπή της περιφέρειας σε Πολιτεία, ενώ υποστήριξαν ότι θα χρειαζόταν τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Οι υποστηρικτές λένε ότι οι 700.000 κάτοικοι της Ουάσιγκτον Π.Κ, περισσότεροι από το Βερμόντ και το Ουαϊόμινγκ, δεν έχουν καμία φωνή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρά την καταβολή ομοσπονδιακών φόρων.

Αυτή η κατάσταση διατυπώνεται με το σύνθημα διαμαρτυρίας «Φορολόγηση χωρίς εκπροσώπηση» στις πινακίδες αυτοκινήτων της Ουάσινγκτον.

Προς το παρόν, η νομοθεσία που εγκρίθηκε από την τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας υπόκειται σε εξέταση από το Κογκρέσο.

Η οργή των κατοίκων της Ουάσινγκτον Π.Κ για την κατάσταση της επαρχίας ξέσπασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η Ουάσιγκτον έλαβε 500 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε σύγκριση με το 1,2 δισ. δολάρια που χορήγησε η κυβέρνηση Τραμπ σε καθεμία από τις 50 Πολιτείες.

Η τελευταία φορά που αυξήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 1959, όταν το Κογκρέσο ενέκρινε την αποδοχή της Αλάσκας και της Χαβάης ως 49η και 50ή Πολιτεία, αντίστοιχα, ύστερα από ψηφοφορίες στο Κογκρέσο και με την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να αποδέχεται νέες Πολιτείες χωρίς να καθορίζει συγκεκριμένη διαδικασία.

Πηγή: Reuters

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr