Βιέννη: Η συμβολή της Ελλάδας στη διεύρυνση της ατζέντας της ΕΕ

Την επισήμανση πως η Ελλάδα βοήθησε στη διεύρυνση της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κοινωνικά θέματα, «που είναι το κλειδί», κάνει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, στην οποία αναφέρεται διεξοδικά στη σημερινή κατάσταση και στο μέλλον της Ευρώπης, όπως επίσης στον ρόλο και τη συμβολή της χώρας μας στις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ήταν ένας από τους τρεις κύριους ομιλητές στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώθηκε στη Βιέννη από την αυστριακή Βουλή σε συνδυασμό με την Προεδρία της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

«Η ελληνική κυβέρνηση, ευρύτερα η χώρα μας, βοήθησε να γίνει η Συνεργασία του Νότου μέσα στα τρία-τέσσερα προηγούμενα χρόνια, με χώρες και με κυβερνήσεις με πολύ διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, η οποία στη συνέχεια βοήθησε να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ειδική σύνοδος στο Γκέτεμποργκ για τα κοινωνικά ζητήματα και να διευρυνθεί πλέον η ατζέντα της ΕΕ», επισημαίνει.

«Με τις ίδιες πολιτικές και εμμονή στρατηγικής λιτότητας, οποιαδήποτε έκφραση θετικών απόψεων για την ΕΕ δεν θα έχει κανένα περιεχόμενο»

«Προφανώς» σύμφωνα με τον κ. Βούτση «χρειάζεται ένας πολύ μεγαλύτερος προϋπολογισμός, μία διαφορετική, πιο δημοκρατική αρχιτεκτονική της ΕΕ και του τραπεζικού συστήματος, όχι μόνον των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων ή των μη δημοκρατικά λειτουργούντων, όπως το Eurogroup και, προφανώς χρειάζεται συνομολόγηση πολιτικών που θα ισορροπούν τις ανισότητες που παράγει το ίδιο το ευρώ και η αρχιτεκτονική του» .

«Υπήρξε το ιστορικό παράδοξο, η ιστορική ανορθογραφία, του να επωφεληθούν μέσα από την κρίση τα ακροδεξιά κινήματα και οι αναθεωρητικές απόψεις για την ιστορία στην Ευρώπη, και όχι να έλθουν στην επιφάνεια, όπως θα ήταν φυσιολογικό, οι κοινωνικές δυνάμεις που απαιτούν μία προοδευτική λύση των ζητημάτων. Και ακριβώς αυτά είναι τα θέματα που όλες οι πολιτικές ομάδες αντιμετωπίζουν για το προσεχές διάστημα, για τις επόμενες ημέρες ενόψει των ευρωεκλογών».

«Η ΕΕ για να προχωρήσει, πρέπει να δρομολογήσει συγκεκριμένες πολιτικές για τα φλέγοντα ζητήματα»

«Και όχι το βράδυ των αποτελεσμάτων στις 26 Μαΐου, καθένας να ανακαλύπτει ξαφνικά ότι υπάρχουν αυτές ή άλλες αιτίες που οδηγούν σε ακροδεξιές και σε εθνικιστικής κοπής λαϊκισμούς που, κατά κοινή ομολογία, αποτέλεσαν και αποτελούν θρυαλλίδα στην πορεία και στο μέλλον της ΕΕ», σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ε«είναι φανερό ότι ήλθαν στην επιφάνεια τα ζητήματα των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, τα ζητήματα που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ, τη Διακοινοβουλευτική Συνεργασία, την εφαρμογή της επικουρικότητας.

«Στα Βαλκάνια η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο»

«Στα Βαλκάνια η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και με τις τετραμερείς που γίνονται, και με τα τρίγωνα που πραγματοποιούνται και σε επίπεδο πρωθυπουργών και σε επίπεδο προέδρων της Βουλής, με την Ελλάδα, με την Ιορδανία, με την Αίγυπτο, με το Λίβανο και με το Ισραήλ, που είναι επίσης μία αρχιτεκτονική σταθερότητας και επαφής με τον πιο κρίσιμο παγκοσμίως και διαχρονικά, χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», αναφέρει ο ίδιος.

Αμφιθυμίες και αντιφάσεις στην πορεία της Βρετανίας προς το Brexit

Στο ερώτημα σχετικά με την εξέλιξη στο Brexit, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι δοκιμάζεται και η ίδια η ΕΕ, αν ερμηνευτεί ότι δεν έπεισε για τη φερεγγυότητα και για τις προσδοκίες για την ενιαία πορεία.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισημαίνει πως «αυτή η ιδεολογία του ξεχωριστού του Νησιού (Μ. Βρετανία), που περίπου αντιστέκεται, οπωσδήποτε διαμόρφωσε μία κουλτούρα, σε ορισμένα τμήματα, αντιευρωπαϊκή στη βάση της, χωρίς θετικό πρόσημο για να αλλάξει η Ευρώπη, και όλα αυτά έχουν την ιστορική τους διάσταση και θα εξεταστούν σαν τέτοια».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



Πηγή ert.gr