Α. Χαρίτσης: Δεν μπορούμε να δεχθούμε λύση που θα αλλοιώνει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών (audio)

Είναι προφανώς μία εξέλιξη δύσκολη, μία εισβολή στη βόρεια Συρία που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνευση και οδηγεί όχι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά ενδεχομένως και σε νέα κύματα προσφύγων και επανενεργοποίηση του ISIS. Ως ΣΥΡΖΙΑ καταδικάζουμε την παράνομη αυτή εισβολή, χρειάζονται πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΟΗΕ για να αποτραπούν οι χειρότερες εξελίξεις στην περιοχή, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στον Αλφόνσο Βιτάλη.

Αναφορικά με τις επικείμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς Αρχηγούς και ειδικότερα με τον κ. Τσίπρα , ο κ. Χαρίτσης ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα συναίνεσης, ή σύγκλισης απόψεων στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού , ανάμεσα σε άλλα σημείωσε πως δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα αυτό τόσα χρόνια γιατί είναι σύνθετο, γιατί δεν απαντιέται με τον εύκολο τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί τοποθετούνται στα ζητήματα. Τόνισε πως από το 1975 είχε ανοίξει αυτή η συζήτηση και παρά το ότι από το 2001 έγινε αυτή η συζήτηση όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΟΣΚ και της ΝΔ δεν έγινε τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση. Ως κυβέρνηση , είπε, συγκροτήσαμε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η επιτροπή αυτή δούλεψε και κατέληξε σε ένα πόρισμα με τη μορφή σχεδίου νόμου όπου μου κατατέθηκε ως υπουργός, αλλά μέχρι τον Απρίλιο μεσολάβησαν οι πολιτικές εξελίξεις και πήγε πίσω η υπόθεση.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που καταθέσαμε αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση και βλέπουμε από την κυβέρνηση να γίνονται διαρροές και διχογνωμία και δεν έχουμε δει κάτι ολοκληρωμένο που να αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. «Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να καταθέσει μία τέτοια πρόταση… Να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους οι ομογενείς, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε λύση η οποία θα αλλοιώνει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών, μία λύση που θα οδηγεί σε πολιτειακές ακροβασίες…», είπε.

Αναφορικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση , επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρότασή του, έχουμε προτείνει την απεμπλοκή της διαδικασίας της εκλογής του ΠΤΔ από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών… η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και πρόσθεσε « ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει ομαλά και σίγουρα το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και δεν μπορεί να εξαρτάται η εκλογή του από τους εκάστοτε συσχετισμούς στο κοινοβούλιο. Ζητούμε ευρύτερες συναινέσεις και είναι αυτό μία στάση υπευθυνότητας…»

Το κεντρικό ζητούμενο, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, είναι η ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση και η διασφάλιση του υπερκομματικού ρόλου του ΠτΔ.. «Δεν μπορεί να γίνει με μία απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Δεν μπορεί ο ΠτΔ να γίνεται το εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι αυτό προχωρήσαμε σε μία πρόταση που εξαντλεί κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, προτού φτάσουμε στον λαό», ανέφερε

Σε ότι αφορά την Προκαταρκτική Επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο σημείωσε πως η πρόταση πέρασε με απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους οποίους ψάχνουν να βρουν στη ΝΔ. «Είναι σαφές ακόμη και στην ίδια την ΚΟ της ΝΔ ότι κάποιοι βουλευτές ενοχλήθηκαν… Αυτό που είδαμε στη Βουλή είναι μία πρωτοφανής εικόνα με τα άδεια κυβερνητικά έδρανα…», είπε.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμα πως «για εμάς το σκάνδαλο NOVARTIS είναι ένα κορυφαίο σκάνδαλο που έτσι κι αλλιώς συνδέεται με ένα παγκόσμιο σκάνδαλο, είναι μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη… θα είμαστε εκεί, στην προανακριτική, θέλουμε πλήρη διαλεύκανση…»

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr



Πηγή ert.gr