Είναι νόστιμα, συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατευνάζουν την επιθυμία για γλυκό και είναι τέλεια για μασούλημα. 

Τα αποξηραμένα φρούτα καταναλώνονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως με τους χουρμάδες να κατέχουν την πρώτη θέση στην κατανάλωση και τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα σύκα να ακολουθούν.

Τα βάζετε στο μπολ με τα δημητριακά, τα ρίχνετε για έξτρα γεύση σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές ή τα καταναλώνετε σαν σνακ στο σπίτι ή στο γραφείο. Η αλήθεια είναι πως τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται στη λίστα με το αγαπημένο σνακ πολλών. 

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά καθώς είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Εντάσσοντας αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς στην καθημερινή μας διατροφή, θα αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας

Στην ουσία, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υποστεί διάφορες μεθόδους ξήρανσης, κατά τις οποίες αφαιρείται το μεγαλύτερος μέρος του νερού που περιέχουν, συρρικνώνονται και αφήνουν ένα πολύ μικρό αλλά υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο.

Ποια όμως βοηθούν το μεταβολισμό και ποια απλώς αυξάνουν το νούμερο στη ζυγαριά μας; 

Ενώ τα ίδια τα φρούτα είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, πολλά αποξηραμένα φρούτα έχουν επιπλέον προσθήκη ζάχαρης για παραπάνω γεύση. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τα προϊόντα αυτά, καθώς περισσότερο μοιάζουν με γλυκά, παρά με ένα υγιεινό σνακ. Για παράδειγμα ο ανανάς και τα κομμάτια μπανάνες καλό είναι να τα αποφεύγεις.

Οσο για τα αποξηραμένα φρούτα που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού είναι τα παρακάτω:

1. Σύκα

Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο. Είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.



Πηγή:bovary.gr