Ακόμη μια μέρα με βαρύ απολογισμό στη Βραζιλία, αλλά η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν… κρατιέται να “ανοίξει” ξανά, με την πρώτη φάση να ξεκινά από σήμερα (02.06.2020).

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στη Βραζιλία πέθαναν 623 άνθρωποι από τον κορονοϊό, ενώ καταγράφηκαν 11.598 κρούσματα.

Πλέον, στη Βραζιλία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 29.937 και τα κρούσματα τα 526.447.

Click4more Κορονοϊός: Πάνω από 373.000 νεκροί και 6.200.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Κι αν κάθε μέρα ο απολογισμός είναι βαρύτατος, χθες (01.06.2020) ο δήμαρχος του Ρίο ντε ΤΖανέιρο, ο Μαρσέλο Κριβέλα, παρουσίασε σχέδιο σταδιακής και αντιστρέψιμης επανεκκίνησης της δραστηριότητας από σήμερα, που προβλέπει αρχικά την επαναλειτουργία των εκκλησιών και την επανέναρξη των ναυτικών αθλημάτων, με χρήση μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο σχέδιο έξι φάσεων, με κατάληξη την «επιστροφή στην ομαλότητα» τον Αύγουστο. Τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν, αλλά για περιορισμένο αριθμό μαθητών, τον Ιούλιο. Οι πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να παραμείνουν υπό περιορισμό.

Η πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη εστία της πανδημίας στη Βραζιλία, με 5.462 θανάτους και 54.530 κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Σύμφωνα με τον δήμο του Ρίο ντε Τζανέιρο, πλέον το 87% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο και το σύστημα υγείας έχει φθάσει τα όρια του κορεσμού του.

Μόνο οι ΗΠΑ, που ξεπέρασαν τους 100.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο (39.045) και η Ιταλία (33.475) θρηνούν περισσότερα θύματα από ό,τι η Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων εξαιτίας της πανδημίας.

Η χώρα έχει ασφαλώς τον υπερτριπλάσιο πληθυσμό τόσο από τη Βρετανία, όσο και από την Ιταλία, ωστόσο τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, προειδοποιούν επιστήμονες, είναι μάλλον υποτιμημένα. Ορισμένοι από αυτούς υπολογίζουν πως στην πραγματικότητα η έκταση της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να είναι δεκαπλάσια, αν όχι δεκαπενταπλάσια, από αυτή που καταγράφουν τα κυβερνητικά δεδομένα.

To άρθρο “Ανοίγει” η Βραζιλία κι ας πλησιάζουν τους 30.000 οι νεκροί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .



Πηγή:newsit.gr