Αγώνας δρόμου μέχρι το EuroWorking Group της Πέμπτης

Αγώνας δρόμου μέχρι το EuroWorking Group της Πέμπτης, οπότε θα οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια, που θα επιτρέπουν, τη μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το εύρος των φορο-ελαφρύνσεων που θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις εκ των οποίων η μια θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2019.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 προβλέπει δαπάνες συνολικού ύψους 7,3 δισ. ευρώ για το ΠΔΕ, εκ των οποίων τα 1,55 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς πόρους, ενώ το 2018 εκτιμάται ότι θα κλείσει με συνολικές δαπάνες ύψους 6,634 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ έγινε με εθνικούς πόρους.

H διαφορά των 300 εκατ. ευρώ μεταξύ των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης και εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμών, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2019, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%.

Η τελική απόφαση για την περικοπή ή όχι των συντάξεων δεν λαμβάνεται από την Κομισιόν, αλλά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με βάση την εισήγηση του EWG.
Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, προκειμένου η συζήτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 19 Νοεμβρίου να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και οι υπουργοί Οικονομικών να αφοσιωθούν στην Ιταλία και στην περαιτέρω εμβάθυνση της Νομισματικής ‘Ενωσης.

www.ert.gr



Πηγή ert.gr