Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για μείωση 10-30% του ΕΝΦΙΑ και κοινωνικό μέρισμα (video)

Ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και η τροπολογία για το Μάτι. Μειώσεις από 10 έως 30% θα δουν στον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν για το 2019 πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ρύθμιση, περιλαμβάνεται στο πακέτο των ελαφρύνσεων των 910 εκατ. και προβλέπει μείωση του φόρου ανάλογη με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα σταδιακά ως το 2022 ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις.

Στην ψηφοφορία που έγινε, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

-την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

-την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών»

-την τροπολογία για το Μάτι ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που ψήφισε «παρών».

-την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Όσο χαμηλότερη η αξία του ακινήτου τόσο μεγαλύτερη η μείωση στον ΕΝΦΙΑ για το 2019. Μέγιστη έκπτωση σε ποσοστιαία βάση το 30% για αξία περιουσίας έως 60.000 ευρώ. Με πλαφόν τα 100 ευρώ. Για το υπερβάλλον ποσό, η έκπτωση του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ ανά 1.000 ευρώ αξίας περιουσίας και μηδενίζεται στις 203.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο από τους 5,9 εκατ. κατόχους ακινήτων τα 5 εκατ. θα τύχουν έκπτωσης από 10 έως 30%.

Ενδεικτικά διαμέρισμα στο Κερατσίνι. 80 τ.μ. αξίας 60.000. από 224 ευρώ φέτος ο ΕΝΦΙΑ πέφτει το 2019 στα 157.

Aκίνητο στην Κέρκυρα 100 τ. αξίας 150.000 ευρώ το εκκαθαριστικό του σήμερα είναι 370 ευρώ. 37 ευρώ λιγότερα θα είναι ο φόρος του χρόνου.

Για ακίνητο 80 τ. στην Αθήνα αξίας 212.000 ευρώ ο φόρος θα παραμείνει αμετάβλητος στα 608 ευρώ.

Τα αγροτεμάχια εξαιρούνται και το 2019 από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Ελαφρύνσεις έρχονται για τις επιχειρήσεις. Αρχής γενομένης από το 2019 ο συντελεστής φορολόγησης θα μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 1% ώστε από το 29% σήμερα να φθάσει στο 25% το 2022 με τη διαφορά να αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις το 2020.

Κοινωνικό Μέρισμα

* Το συνολικό ποσό  είναι 710 εκατ. ευρώ και αφορά : 1,3 -1,4 εκατ. νοικοκυριά.

710 εκατ. ευρώ ή λίγο περισσότερα αναμένεται να δοθούν σε 1,3 -1,4 εκατ. νοικοκυριά ή διαφορετικά 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Έως τη Δευτέρα 3 του μηνός επιδιώκεται να έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα ορίσει το ακριβές ύψος, αλλά και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ορίζονται οι δικαιούχοι. Αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή ότι οι παράμετροι δεν αλλάζουν.

Στόχος η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίξει την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου προκειμένου στις 14 Δεκεμβρίου να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους.

Το χρονοδιάγραμμα

* έως τις 3 Δεκεμβρίου

– έκδοση ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες

* 4 Δεκεμβρίου

– άνοιγμα πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων

(www.koinonikomerisma.gr)

* 14 Δεκεμβρίου

– καταβολή μερίσματος

Να θυμίσουμε ότι το κοινωνικό μερισμα είναι:

* αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης,

* δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση,

* δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και

* δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή:ΕΡΤ (Χρύσα Παπασταύρου, Ραλλού Αλεξοπούλου), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κατατέθηκε η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα-Σημαντικές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr