Ψήφιση νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό μέχρι τέλη Ιανουαρίου-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (video)

Την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, προαναγγέλει ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «δημιουργούμε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θα έχουμε μείωση στις εισφορές 5%, αλλά σε βάθος τετραετίας. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και θα είναι της τάξης περίπου της μιας μονάδας ανά έτος και συνολικά το 5% αυτής της μείωσης θα αναλογεί στο μισό για εργαζόμενους και εργοδότες.

Μιλώντας στο Έθνος, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι τα πεδία που έχουν «κλειδώσει» βάσει και των αποφάσεων του ΣτΕ, είναι οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων με πολλά έτη ασφάλισης, η εφαρμογή του ελεύθερου συστήματος εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και η αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων για όσους είχαν σύνολο συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ και περικόπηκαν το 2016. Για το τελευταίο τόνισε ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ και θα φτάνει έως τα 196,10 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, που θα καταβάλλεται κάθε Δεκέμβριο, προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας. Το μέτρο θα ενταχθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το συνολικό κόστος του βοηθήματος υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ θα προβλέπονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή: ert.gr