Χ. Σταϊκούρας: Οι στόχοι του προϋπολογισμού

«Ο προϋπολογισμός αυτός, ο πρώτος ο οποίος κατατίθεται με κυβέρνηση ΝΔ, αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων και ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία», ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Καλύψαμε», είπε, το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, με τα σημερινά δεδομένα πλέον, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους του προϋπολογισμού:

  •  Επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020.
  • Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020».
  • Ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, «ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας».
  • Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που επί μακρόν “λιμνάζουν”, της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, και της σταδιακής τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης».
  • Υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και έκτος στόχος η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Μειώνονται φόροι που ανακουφίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας και ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία, κυρίως, των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης», τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, «όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα, η παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα τέσσερα τέκνα, και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους, η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του επιδόματος θέρμανσης, και η αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισµού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας».

«Ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν αλλάζει και βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης. Τον προσεγγίζουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Κατηγόρησε παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ πως είχε ισχυριστεί ότι θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού. «Μόνο που τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια, ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε, ούτε έγινε ποτέ θεσμική συζήτηση επί αυτού», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Πάει πολύ να μας “κουνάνε το δάχτυλο” αυτοί που μείωσαν το αφορολόγητο, που έκοψαν το ΕΚΑΣ, που αύξησαν εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που επέβαλαν 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε δώδεκα προγραμματικές δεσμεύσεις μέσα στους τρεις πρώτους μήνες.

«Προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό, προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν “σέρνονταν”, εφαρμόζουμε σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Προχωράμε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ. Δρομολογούμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος “κόκκινων δανείων” και υλοποιούμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr