Χρ. Σταϊκούρας: Εξαιρετικά επιτυχημένη η έκδοση 10ετούς ομολόγου

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, μετά την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο, έφθασαν ξανά στα 37,5 δισ. ευρώ, ύψος στο οποίο βρισκόταν στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στο MEGA.

Όπως είπε «χθες έγινε μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει γίνει ποτέ έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας ομολόγου – δεκαετίας, πενταετίας, τριετίας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα την υγειονομική κρίση αλλά και στο σχέδιο που ξετυλίγει για να πετύχει υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

Περιγράφοντας τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβέρνηση ως προς τη διάθεση και αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων, είπε ότι αφορούν: στην παροδική μείωση φόρων όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, στην χρήση πόρων για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων και τα αναδρομικά συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- και την αντιμετώπιση των αναγκών για τις Ένοπλες Δυνάμεις «έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα».

Αναφερόμενος στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι έχει πολλούς «αγνώστους» μεταξύ των οποίων, το ύψος της ύφεσης και η ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου που είχε θέσει τον Απρίλιο για μείωση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος (δυσμενές σενάριο), ανάλογα με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. «Θα δούμε τα στοιχεία και ανάλογα θα εξετάσουμε αν θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία του Απριλίου», επισήμανε.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή: ert.gr