«Δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο πόσα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα απορριφθούν, αλλά στο πώς θα γίνει αυτό», τόνισε ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι το δεύτερο είναι πιο σημαντικό.

Μιλώντας στην εκπομπή “Καθαροί Λογαριασμοί”, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι είναι πιο σημαντικό οι επενδύσεις του Ταμείου να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να παράξουν πλούτο και να είναι βιώσιμες, οδηγώντας στη διεύρυνση και επέκταση του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Η αναβάθμιση όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας και η ενίσχυση της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας έχουν συμπεριληφθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατόπιν διαβούλευσης με το αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα που έχουν ήδη δοθεί, όπως η αύξηση του ποσοστού υπερέκπτωσης δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στο 200% από 130%, για την προσέλκυση επενδύσεων, προσθέτοντας ότι 300 εκ. ευρώ αναμένονται να εισρεύσουν μόνο λόγω αυτής της διάταξης, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς για τα οφέλη από τα κέντρα δεδομένων (data centers), όπως της Microsoft στην Ελλάδα, ο υφυπουργός ανέφερε πως είναι πολλαπλά και δεν περιορίζονται στις άμεσες θέσεις εργασίας.

«Δημιουργούν επίσης προστιθέμενα οφέλη σε άλλες εγχώριες εταιρείες και αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την χώρα καθώς τα data centers θα διαχειρίζονται τα δεδομένα κι άλλων χωρών και επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στις δράσεις για το μέλι, το αμπέλι και την ελιά και την αγροδιατροφή στη Κρήτη που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, προσθέτοντας ότι στο Ισραήλ έχουν 10πλασιάσει την στρεμματική απόδοση μέσω τέτοιων δράσεων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 10% περίπου των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που έχουν εγγραφεί στο μητρώο της πλατφόρμας Elevate Greece ασχολούνται με την αγροδιατροφή και την αγροτεχνολογία.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr