Χρήσιμες οδηγίες υγιεινής για ασφαλείς διακοπές έδωσε ο Υγειονολόγος και Λέκτορας Υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής Κώστας Ντελέζος μιλώντας στην ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Για όσους ταξιδέψουν φερειπείν με το αεροπλάνο, ο κ. Ντελέζος ανέφερε πως έχει καταγραφεί μια σειρά από αντικείμενα που παρουσιάζουν μικροβιακό φορτίο: «τα πληκτρολόγια στα κιόσκια ελέγχου εισιτηρίων όταν κάνουμε το αυτόματο τσεκ-ιν, οι πόρπες των ζωνών μέσα στο αεροπλάνο, οι λαβές των σκιάστρων στα παράθυρα, το μάνταλο του δίσκου του τραπεζιού και τον διακόπτη του εναέριου εξαερισμού είναι σημεία που ενώ πολλές φορές ακολουθείται το πρωτόκολλο καθαρισμού στα αεροπλάνα αυτά δυστυχώς διαφεύγουν επομένως χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή» επισημαίνει ο κ. Ντελέζος.

Για όσους επιλέξουν το πλοίο, «αυτό το καλοκαίρι που έχουμε τον κορονοϊό, θα προτιμήσουμε να ταξιδέψουμε στο κατάστρωμα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, στα σαλόνια θα πρέπει να φορέσουμε τη μάσκα μας. Όπως επίσης και στο αεροπλάνο, παρ’ότι δεν είναι υποχρεωτικό», προσθέτει ο κ. Ντελέζος.

Τέλος, όταν φτάσουμε στο ξενοδοχείο το πιο βρώμικο σημείο όπως έχει καταγραφεί από πολλές έρευνες είναι τα κουβερλί που σκεπάζουν τα κρεβάτια ή μαξιλαράκια κοινής χρήσης, τα οποία όπως προτείνει ο κ. Ντελέζος θα πρέπει να απομακρυνθούν «καθώς τα σεντόνια όλα τα υπόλοιπα πλένονται, αυτά όμως δεν συμμετέχουν τόσο συχνά στα συστήματα καθαρισμού».

www.ertnews.grΠηγή ert.gr