Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στους Δήμους Βισαλτίας &Εμμανουήλ Παππά – Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Το φως της σημερινής ημέρας έδειξε το μέγεθος της τεράστιας ζημιάς που προκλήθηκε από τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση και πλημμύρα  σε αρκετά  τμήματα των Δήμων Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παππά που ήδη από χθες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν , ενώ από την ορμή του νερού δε γλίτωσαν και αγροτικές  επιχειρήσεις, αγροτική οδοποία, θερμοκήπια,  σπίτια, καταστήματα αλλά και το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Ν.Σκοπό.

Χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένα στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά- Άρχισε η καταγραφή ζημιών

Σε αρκετές περιοχές έχει γίνει η απορροή του νερού  στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά που βρέθηκε χθες στο μάτι του κυκλώνα μετά από τουλάχιστον 10 ώρες συνεχούς και έντονης βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί  ζημιές από τις πλημμύρες, σπίτια, καταστήματα αλλά και αγροτικές εκτάσεις καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες. Οι δρόμοι πλημμύρισαν, οδηγοί εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους σε ρέματα και η πρόσβαση σε κάποια δημοτικά διαμερίσματα ήταν δύσκολη ή αδύνατη.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας είπε πως ήδη από χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή. Η κ. Αραμπατζή υποσχέθηκε ότι θα ειδοποιηθεί ο ΕΛΓΑ για να δει τις εκτάσεις σιτηρών, μηδικής καθώς και τα θερμοκήπια που επλήγησαν και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποζημίωσή των πληγέντων. Ο κ. Καραμανλής τον ενημέρωσε ότι είναι στο πλευρό τους και πως  θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν μεγάλο μέρος των ζημιών που έγιναν σε υποδομές και κυρίως στην αγροτική οδοποιία, τη δημοτική οδοποιία και κάποιες ζημιές στα υπόγεια δίκτυα κυρίως της ύδρευσης στη Μονόβρυση.

Παράλληλα ο κ. Νότας είπε πως σήμερα το πρωί  με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα συνομίλησαν λέγοντας του, πως το Υπουργείο  είναι στη διάθεση του  Δήμου, ζητώντας  να κάνουν τεχνικό δελτίο και για ό,τι χρηματοδότηση απαιτείται , θα είναι στο πλευρό τους.

Σχετικά με τις ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες θα γίνει καταγραφή της κάθε ζημιάς και σε ζωικό κεφάλαιο και θα ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Σύσκεψη και καταγραφή ζημιών στο Δήμο Βισαλτίας

Νωρίς σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Βισαλτίας  Αθανάσιος Μασλαρινός συγκάλεσε σύσκεψη με τους Αντιδημάρχους και τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου για την καταγραφή των ζημιών και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Την ίδια ώρα ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αχινού και Τραγίλου με παρόντα τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Γιάννη Αδαμούδη. Παράλληλα  οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προχώρησαν στην καταγραφή των ζημιών σε κτηριακές υποδομές και υποδομές των δικτύων, ενώ οι υπάλληλοι των Δημοτικών Ενοτήτων συγκεντρώνουν τις αιτήσεις δήλωσης ζημιών των κατοίκων.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στο Δήμο Βισαλτίας είναι οι: Ευκαρπία, Αχινός, Λευκότοπος, Κάτω Τράγιλος, Μαυροθάλασσα, Άγιος Δημήτριος, Ίβηρα, Καστανοχώρι, Δάφνη, Πατρίκι, Σιτοχώρι. Ενώ λιγότερο η Νικόκλεια, η Βέργη και η Σησαμιά.

Από την ώρα εκδήλωσης των φαινομένων ο Δήμαρχος Βισαλτίας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, το Γραφείο της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή, τον Βουλευτή της ΝΔ Τάσο Χατζηβασιλείου και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου, Αθανάσιου Μασλαρινού, παρουσία του Βουλευτή της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου, του Προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Θοδωρή Βαδικόλια και του Αντιδημάρχου Πρόνοιας, Αργύρη Χατζημάρκου.

Άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών

Από τη πρώτη στιγμή εκδήλωσης των φαινομένων άμεση ήταν η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, της Αντιπεριφέρειας, (παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου σε όλες τις πληγείσες περιοχές)  της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των υπηρεσιών των Δήμων των προέδρων των τοπικών Κοινοτήτων και των απλών πολιτών που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Βισαλτία: Αιτήσεις για αποζημίωση από τον  ΕΛΓΑ

Αίτηση για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, μπορούν να υποβάλλουν οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιές από τα πρόσφατα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες των σιτηρών, ετήσιων μηδικών και χειμερινών κηπευτικών, μέχρι και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 στους  κατά τόπους αρμόδιους ανταποκριτές των Κοινοτήτων του Δήμου Βισαλτίας, σύμφωνα με ανακοίνωσε ο Δήμος Βισαλτίας

www.ert.grΠηγή ert.gr