Χιλή: Εισαγγελέας ζητά έρευνα κατά αστυνομικών για βασανισμό διαδηλωτών

Ο εισαγγελέας του Ανατολικού Σαντιάγο στη Χιλή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την έγκριση δικαστηρίου προκειμένου να διενεργήσει έρευνα σε βάρος 14 αστυνομικών που φέρονται ότι βασάνισαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών των τελευταίων τριών εβδομάδων στη χώρα.

Ο Μανουέλ Γκουέρα, είπε ότι η έρευνα αφορά δύο διαφορετικές υποθέσεις την περίοδο που στην πρωτεύουσα είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η μία από αυτές σχετίζεται με τις ενέργειες 12 αστυνομικών στο Νουνόα, ένα προάστιο του Σαντιάγο όπου οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και οργάνωσαν αλλεπάλληλες νυχτερινές, ειρηνικές διαδηλώσεις σε μια κεντρική πλατεία, είπε ένας εκπρόσωπος του εισαγγελέα. Η πηγή αυτή δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Η δεύτερη υπόθεση είναι εκείνη δύο αστυνομικών που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν έναν νεαρό, δεμένο με χειροπέδες, στο προάστιο Λα Φλορίδα.

Οι πρόσφατες ταραχές, με αφορμή το αυξημένο κόστος διαβίωσης, ήταν από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στη Χιλή μετά το τέλος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990). Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 1.659 διαδηλωτές και 800 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 7.000 προσήχθησαν, σύμφωνα με τις αρχές και με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εισαγγελείς ερευνούν περισσότερες από 800 καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει δεσμευτεί ότι θα τιμωρηθούν οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες που θα κριθούν ένοχοι για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επίσης και οι ταραξίες και όσοι λεηλάτησαν καταστήματα.

Στη Χιλή βρίσκεται μια ομάδα που εστάλη από την Μισέλ Μπατσελέτ, την πρώην πρόεδρο της χώρας και νυν επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και άλλη μία από τη Διεθνή Αμνηστία, με σκοπό να πάρουν καταθέσεις από τα φερόμενα θύματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr