Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι οι επόμενες ημέρες και ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει κι άλλα μέτρα.

Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη όπως είπε εικόνα έξω από τις τράπεζες με κάποιους συμπολίτες μας να μην καταλαβαίνουν σε τι κίνδυνο βάζουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Είπε ακόμα ότι δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας δυο λαϊκών αγορών στον δήμο Ιλίου γιατί παραβίαζαν τους όρους. Πρόκειται για τις λαϊκές της οδού Αιακού και της οδού Χίου.

Σε καραντίνα από απόψε στις 20.00 λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου η δημοτική ενότητας Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς μέχρι το βράδυ της 14ης Απριλίου.

Μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί σε πέντε δήμους για 15 ημέρες. Στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Θα επιτρέπεται η μετακίνηση για τους εξής λόγους: κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, η μετάβαση σε τελετή, η σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση η για τις ανάγκες κατοικιδίων για 15 λεπτά. Η κίνηση για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη θα γίνεται γι αυτές τις 15 ημέρες από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Για την μετάβαση σε τελετή επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση κηδείας και αποκλειστικά και μόνο για τους συγγενείς Α βαθμού.

Στους συγκεκριμένους δήμους τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν με έναν πελάτη ανά 20 τ.μ. ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι από την μια πλευρά του δρόμου.

Η πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνδράμει στο έργο των δήμων και για την εφαρμογή των μέτρων αρμόδια είναι η ΕΛΑΣ.

Σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ δυο στρατιωτικοί γιατροί και δυο νοσηλευτές στέλνονται στο υγειονομικό κέντρο Εχίνου. Το νοσοκομείο Καστοριάς ενισχύεται με 3 στρατιωτικούς γιατρούς και έξι νοσηλευτές και 2 στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές αποστέλλονται στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Αποστέλλονται τρία οχήματα του ΕΚΑΒ στους δήμους Νεστορίου, Καστοριάς και Μύκης. «Καλούμε τους κατοίκους αυτών των δήμων να παραμείνουν στα σπίτια τους. Να αποφύγουν κάθε μετακίνηση ειδικά εκτός της γειτονιάς τους  και κάθε περιττή επαφή. Να προχωρήσουν σε προμήθειες πολλαπλών ημερών σε τρόφιμα και αν υπάρχει ανάγκη και σε φάρμακα ώστε να αποφύγουν τις πολλαπλές μετακινήσεις», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Και πρόσθεσε σε δραματικό τόνο: «Εκπέμπουμε sos σε κάθε συμπολίτη μας σε αυτούς τους πέντες δήμους για τις επόμενες 14 ημέρες να μείνει σπίτι του. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, θα έλεγα δύσκολη και ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος».

Πηγή: Newsit

Πηγή:tlife.gr