Χανιά: Μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Ο πρόεδρος του συλλόγου Α/θμιας, στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

«Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε λιγότερο από μια εβδομάδα, φέρνει στην επιφάνεια το διαχρονικό πλέον πρόβλημα των ελλείψεων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων», τονίζεται σε ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.Τα μέλη του Δ.Σ. παραχώρησαν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, όπου παρουσίασαν τα προβλήμτα στα σχολεία, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως είπε σήμερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αντώνης Τσαλαπάκης, στο σύνολό τους 608 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία της Δ/νσης Π.Ε. Χανίων και απολύθηκαν το προηγούμενο σχολικό έτος 2018-2019, καλύπτοντας στην πλειοψηφία τους, στοιχειωδώς, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πράγμα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Παρόλα αυτά παρατηρήθηκαν ελλείψεις και κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή αλλά και στις υποστηρικτικές δομές (Ολοήμερα τμήματα- Τάξεις υποδοχής- Παράλληλη στήριξη- Κάλυψη αδειών).

Το τεράστιο πρόβλημα που εκδηλώνεται κάθε χρόνο με τα λειτουργικά κενά στα σχολεία, πηγάζει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, από την αδιοριστία και την επέκταση της ελαστικής εργασίας, αφού 1 στους 3 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νομό Χανίων, δεν είναι μόνιμος.

Παρά τον μεγάλο αριθμό, των 21.718 αναπληρωτών που προσλήφθηκαν πέρυσι, η Υπουργός Παιδείας αμφισβητεί την ανάγκη ακόμα και των 10.500 διορισμών που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση για την επόμενη τριετία, με επιχειρήματα όπως, ότι δεν έχουν προβλεφθεί τα χρήματα που απαιτούνται, όταν είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ετήσιος ή ότι πρέπει πρώτα να καταγραφούν οι ανάγκες λες και τα χιλιάδες κενά δεν δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα της ζοφερής πραγματικότητας.

Οι 4.500 διορισμοί δε στην Ειδική Αγωγή που όπως δήλωσε έχουν συμφωνήσει, δεν αναμένονται πριν το Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Συλλόγου, με βάση τις εγγραφές μαθητών, τις χθεσινές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και την καταγραφή των τμημάτων του Ιουνίου, για να λειτουργήσουν τα σχολεία, με υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο πρόγραμμα, με χωρισμό των πληθωρικών τμημάτων των 24-25 μαθητών, με Τμήματα υποδοχής, με πρόβλεψη για προσωπικό στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ για την κάλυψη βραχυχρόνιων κενών και παράλληλη στήριξη όπου υπάρχει ανάγκη, απαιτούνται ακόμη τουλάχιστον 159 εκπαιδευτικοί:

Οι λειτουργικές ανάγκες βέβαια είναι πολύ περισσότερες αν υπολογιστούν με βάση τις θέσεις του κλάδου για 1/15 μαθητές ανά τμήμα στο Νηπιαγωγείο και την Α΄ και Β΄ του Δημοτικού και 1/20 για τις Γ΄-ΣΤ΄.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους:

“Η διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών με κλειδωμένους πίνακες που υιοθέτησε η Υπουργός Παιδείας δημιούργησε αδικίες καθώς δεν προσμετρήθηκε η περσινή προϋπηρεσία όσων εργάστηκαν στην εκπαίδευση, ενώ δεν μπόρεσαν να κάνουν αιτήσεις πρόσληψης όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι ήδη στους πίνακες. Η διάταξη του νόμου αδικεί όσους ενώ έχουν τα τυπικά προσόντα για να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους, αποκλείονται από τους πίνακες.

Ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για μας,

Σημαίνει προγράμματα στα σχολεία από την πρώτη μέρα με όλες τις ειδικότητες και τις υποστηρικτικές δομές σε πλήρη ανάπτυξη.
Σημαίνει μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.
Σημαίνει ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ανάμεσα στους μόνιμους και τους αναπληρωτές.
Επισημαίνουμε ότι αν και έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές πιθανόν να προκύψουν μακροχρόνιες άδειες.

Διεκδικούμε την κάλυψη όλων των αναγκών με διορισμούς μόνιμου προσωπικού.
Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση και ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων στις 11 Σεπτεμβρίου”.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Αντώνης Τσαλαπάκης:

www.ert.grΠηγή ert.gr