Οι αλλαγές στη ζωή και στη σκέψη μας που έχουν επιφέρει όλες οι καινούριες συνθήκες που μας έφερε η πανδημία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχε η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Φωτεινή Τσαλίκογλου με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στην εκπομπή «Καθρέφτης» του Πρώτου Προγράμματος.

Η κ. Τσαλίκογλου αναφέρθηκε στο δίπολο που καθορίζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας εδώ και περίπου έναν χρόνο που ζούμε όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και τη ζωή των άλλων. «Τι κάνουμε εμείς; Τι δεν κάνουν οι άλλοι;» Βιώνουμε την εσωτερικότητα, τον εγκλεισμό και μέσω αυτών και την ατομικότητά μας, κάτι που πρέπει –λέει- να αποδεχτούμε «σαν έναν ευπρόσδεκτο λυγμό».

«Ποιος είναι όμως ο όρος της κανονικότητας στον οποίο λέμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε», αναρωτήθηκε η Φωτεινή Τσαλίκογλου. Εδώ, συμφώνησε ότι υπάρχει μια «ηλικιακή αλλά και χρονική διαβάθμιση». Εμείς, οι της μέσης ηλικίας και πάνω, έχουμε διαφορετική αντίληψη της «κανονικότητας» από τους πιο νέους. Εμείς, είναι ευκαιρία, να την αναθεωρήσουμε. Και μέσα στην μεγάλη πίεση των περιοριστικών μέτρων και του φόβου μη νοσήσουμε, ίσως είναι ευκαιρία να «σπάσει» η χύτρα και να εκτιναχθεί το καπάκι, απελευθερώνοντας πολλά αρνητικά που χρόνια μας βαραίνουν.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην αναγκαστική αποδοχή της απώλειας, χωρίς εκείνοι που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα να μπορέσουν να τα πενθήσουν. Αυτό, είπε, δημιουργεί βάρη που δύσκολα φεύγουν.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr