Ενισχύονται οι προσπάθειες στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια Αττικής, με στόχο την αποφυγή επέκτασης της φωτιάς, που κατακαίει πευκόφυτη περιοχή, προς Βίλια, Αγ. Γεώργιο και Παλαιοχώρι. Ήδη έχουν εκκενωθεί μέσω του 112 έξι οικισμοίΜεγάλη αναζωπύρωση – αυτή την ώρα – στο Κρύο Πηγάδι. Η πυρκαγιά έχει περάσει τον δρόμο και υπάρχει νέα εστία προς το Πόρτο Γερμενό.

Η φωτιά καίει σε δύσβατα σημεία, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Πλησιάζει το όρος Πατέρας. Το 1989 είχε σημειωθεί μεγάλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή.

Οι φλόγες κατευθύνονται προς το Πόρτο Γερμενό  και κοντά στο σημείο της εκδήλωσης υπάρχουν εγκαταστάσεις κατασκήνωσης η οποία ευτυχώς, δεν φιλοξενούσε παιδιά.

Στα Βίλια, οι κάτοικοι αγωνιούν και εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή.

Μήνυμα εστάλη από το 112 για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα νωρίς το βράδυ της Δευτέρας. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν προς Μέγαρα. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους οι κάτοικοι να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Eπιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Οι ρίψεις νερού από αέρος έχουν σταματήσει και θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της μέρας. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούσαν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω της δασικής πυρκαγιάς ανακοίνωσε η  Τροχαία.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε:

  • Στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο
  • και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Με μήνυμα  στο 112 ειδοποιήθηκαν αρχικά οι κάτοικοι του Αγ. Γεωργίου  και  Παλαιοχωρίου να εκκενώσουν προληπτικά τους οικισμούς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι διερευνώνται τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών στα Βίλια αλλά και στη Λαυρεωτική. ΒίλΟ αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος  είπε στην ΕΡΤ  ότι εκδηλώθηκε  σε πυκνή δασική βλάστηση  και γίνονται αγωνιώδης προσπάθειες  να ελεγχθεί το μέτωπο  της πυρκαγιάς. Επίσης δήλωσε ότι: «ελπίζουμε να οριοθετηθεί η φωτιά προτού νυχτώσει».

 

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη – Κάμερα: Πέτρος Λιόλιος

www.ertnews.gr

Πηγή ert.gr