Φονικό πέρασμα τυφώνα στην Ιαπωνία – Εκκένωση περιοχών

Οδηγίες εκκένωσης εξέδωσε η Ιαπωνία για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και ματαίωσε εκατοντάδες πτήσεις, καθώς ο τυφώνας Τζέμπι έπληξε την Τρίτη τις δυτικές ακτές της, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων.

Ο Τζέμπι («χελιδόνι» στα κορεατικά), ο οποίος μετατράπηκε για λίγο σε υπερτυφώνα, είναι η τελευταία καταιγίδα που πλήττει φέτος το καλοκαίρι την Ιαπωνία, έπειτα από βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες και καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

EPA/JIJI PRESS JAPAN

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν μεγάλα κύματα να σφυροκοπούν τις ακτές, μεγάλα φύλλα μετάλλου να παρασύρονται από τον άνεμο σε χώρο στάθμευσης, αυτοκίνητα να αναποδογυρίζουν, δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα να γίνονται παρανάλωμα του πυρός σε εκθεσιακό χώρο και μια μεγάλη ρόδα λούνα παρκ να γυρίζει εξαιτίας του ισχυρού ανέμου.

Τα παλιρροϊκά κύματα σε ορισμένες περιοχές ήταν τα υψηλότερα που έχουν παρατηρηθεί ως αποτέλεσμα τυφώνα από το 1961, μετέδωσε το NHK, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ένας διάδρομος στο αεροδρόμιο Κανσάι της Οσάκα, το αεροδρόμιο να κλείσει και πολλοί τουρίστες να αποκλεισθούν.

EPA/KIMIMASA MAYAMA

Οι ισχυροί άνεμοι και τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα έριξαν ένα δεξαμενόπλοιο 2.591 τόνων σε μια γέφυρα που συνδέει με την ηπειρωτική χώρα το αεροδρόμιο του Κανσάι, το οποίο έχει κατασκευασθεί σ’ ένα τεχνητό νησί. Η γέφυρα υπέστη ζημιές, όμως το δεξαμενόπλοιο ήταν άδειο και κανένας από το πλήρωμά του δεν τραυματίσθηκε, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Οδηγίες εκκένωσης εκδόθηκαν για περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Ριπές ανέμου ταχύτητας 208 χλμ/ώρα καταγράφηκαν σε σημείο του νησιού Σικόκου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr