Υπ. Εργασίας: Προς ολοκλήρωση η διαδικασία επιστροφής των εισφορών ασθενείας

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για την επιστροφή των εισφορών ασθενείας, που εσφαλμένα παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, γίνεται πράξη»  αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία επιστροφής των εισφορών ασθενείας ολοκληρώθηκε για τη συντριπτική πλειονότητα.

Ειδικά, για 116.677 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, τα ποσά των επιστροφών θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, για τεχνικούς λόγους, έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 1ης Δεκεμβρίου 2017.

Επιπλέον, όπως προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 23 Νοεμβρίου 2017, για περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων από 01/01/2012 έως 30/06/2016, τα ποσά θα αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, ύστερα από αίτηση που υποβάλλουν στις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το ίδιο θα ισχύσει για συντάξεις σε αναστολή, μόλις αυτές επαναχορηγηθούν. Στις περιπτώσεις που η έναρξη συνταξιοδότησης ανατρέχει σε χρονικό διάστημα έως τις 30/06/2016, τα δικαιούμενα ποσά, μαζί με τα αναδρομικά, θα καταβληθούν αυτόματα κατά την πρώτη πληρωμή της σύνταξης.

Παράλληλα, εντός του Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν σε μερίδα συνταξιούχων ποσά που τυχόν αναλογούν σε επιστροφή εισφορών για το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011.

«Σε ό,τι αφορά, τέλος, δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που εντοπίζουν δήθεν λάθη στις επιστροφές εισφορών ασθενείας στους συνταξιούχους ή ακόμη και τη μη καταβολή τους σε δικαιούχους» το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τα εξής:

«Οι επιστροφές υπολογίστηκαν με βάση τη διάταξη του άρθρου 2 του Ν. 4501/2017, η οποία εφαρμόστηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), χωρίς καμία παρέκκλιση.

Μεμονωμένα παραδείγματα συντακτών σχετικών δημοσιευμάτων που υποδεικνύουν διαφορές στα ποσά των επιστροφών, έχουν επινοηθεί και δεν στηρίζονται σε ορθούς υπολογισμούς.

Κανένα δικαίωμα δεν πρόκειται να χαθεί για καμία απολύτως κατηγορία συνταξιούχων».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Υπ. Εργασίας: Προς ολοκλήρωση η διαδικασία επιστροφής των εισφορών ασθενείας