Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μετά από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δ. Λιγνάδη. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων και πλέον ερευνάται συνολικά η δράση των ΜΚΟ.

Η δικαιοσύνη στρέφει το βλέμμα της σε άλλη μια μήνυση ανθρώπου εκτός καλλιτεχνικού χώρου για το βιασμό του από γνωστό ηθοποιό. Γίνεται αγώνας δρόμου για να μην παραγραφεί η καταγγελία. Ο 40χρονος έχει υποβάλει μήνυση στην Εισαγγελία από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών πέρασε στις 10.30 το πρωί, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος μετά το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη, με την κατηγορία του βιασμού ανηλίκων κατ΄ εξακολούθηση, και τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο που έρχονται στην δημοσιότητα, κλήθηκε να συνεισφέρει στην έρευνα με όσες καταγγελίες έχει συγκεντρώσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ. Την Τετάρτη στον εισαγγελέα θα καταθέσει και ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του σωματείου Πασχάλης Τσαρούχας.

«Μην περιμένετε να σας πούμε λεπτομέρειες, ο δρόμος ανοίγει για να ερευνήσει η δικαιοσύνη. Δεν απαντώ σε τίποτα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Μιάμιση ώρα κατέθετε ο Σπύρος Μπιμπίλας για τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχει δεχτεί το Σωματείο για σεξουαλική κακοποίηση από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, απολογείται την Τετάρτη στην 19η τακτική ανακρίτρια ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. Η δικογραφία περιλαμβάνει δύο μηνύσεις για βιασμό ανηλίκων, οι οποίοι τελέστηκαν σε χρόνο που δεν έχουν παραγραφεί τα εγκλήματα, αλλά και καταθέσεις που ανοίγουν την έρευνα για άλλες περιπτώσεις εις βάρος του.

“Υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες ανηλίκων που έχουν υποστεί αντίστοιχης βαρύτητας ή και λιγότερο βαριές κακοποιήσεις από τον σήμερα κατηγορούμενο, να εκτιμηθεί από εκεί και πέρα, από τις νέες μαρτυρίες αν θα προκύψουν νέες αξιόποινες πράξεις που δεν έχουν παραγραφεί” είπε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή του Δ. Λιγνάδη.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κρατείται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Οι δικαστικές αρχές που ζήτησαν την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Δημήτρη Λιγνάδη, επικαλούνται βαρύτατες ειδικές περιστάσεις που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη τη σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το σκεπτικό του εντάλματος έχει να κάνει με την ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, με τη μεθοδική και συστηματική προσέγγιση, την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και την εκμετάλλευση επαγγελματικής ιδιότητας.

Η διάρκεια της εγκληματικής συμπεριφοράς φέρεται να αποτέλεσε την σημαντικότερη προϋπόθεση για την έκδοση του εντάλματος καθώς καταδεικνύει:

  • την άσκηση βίας
  • το γεγονός ότι τα θύματα βρίσκονταν σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • την εμμονή και την εγκληματική ροπή για πολλά έτη

“Με εκπλήσσει το θέμα της παραγραφής, το έγκλημα αυτό ακολουθεί το θύμα σε όλη του τη ζωή, θα έπρεπε και η τιμωρία να ακολουθεί και τον θύτη για όλη του τη ζωή” είπε η ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κάρμεν Ρουγγέρη.

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, καλλιτέχνες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την παραίτηση της Υπουργού.

Απαιτούμε την απομάκρυνσή της για την προφανή συγκάλυψη που έλαβε χώρα τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ο ηθοποιός και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

“Υπάρχει τεράστια απογοήτευση, όσον αφορά στην πολιτική των εργαζομένων στον πολιτισμό, έχουμε περάσει δύσκολα ενάμιση χρόνο, η κορωνίδα, το τουβλάκι που έριξε το ντόμινο ήταν η στάση στην υπόθεση του κ. Λιγνάδη” σημείωσε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

“Προσπαθούμε να εξυγιανθεί ο χώρος, είναι μια καλή ιστορική στιγμή να συμβεί αυτό, δεν μας αρκεί όλο αυτό, θέλουμε ανάληψη ευθυνών” τόνισε ο ηθοποιός, Γιώργος Χρανιώτης.

Οι δύο Εισαγγελείς που χειρίζονται το θέμα των κακοποιήσεων στον καλλιτεχνικό χώρο, εξετάζουν και άλλες υποθέσεις.

“Yπήρχε μια δραματική σχολή, η μεγαλύτερη μετά το Εθνικό, για την οποία έχουν ακουστεί πάρα πολύ άσχημα πράγματα, έχει φύγει από την ζωή ο μεγάλος δάσκαλος. Πέντε δέκα άνθρωποι είναι αυτοί που κρατάνε τον χώρο μας και αυτό είναι το λυπηρό για μένα” ανέφερε η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ert.grΠηγή ert.gr