Υπογράφεται σήμερα η απόφαση για επιβολή δασμών από ΗΠΑ-Αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει έγγραφο με το οποίο θα επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο στις 15:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα, δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά με τις προθέσεις της αμερικανικής προεδρίας.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαιρεθούν από τους δασμούς Καναδάς και Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποκλειστεί με βάση τις δηλώσεις των Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να προσφέρει στον Καναδά και στο Μεξικό προσωρινή εξαίρεση από τους νέους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλλει στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η πρόταση αυτή, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, προβλέπει ότι ο Καναδάς και το Μεξικό θα εξαιρεθούν από τους δασμούς για τριάντα ημέρες, διευκρίνισε η Ποστ, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η παράταση ή μη της εξαίρεσης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο διαμηνύει ότι «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» εάν βρεθεί αντιμέτωπο με αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις όπως διεμήνυσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ αν επιβληθούν -όπως αναμένεται να συμβεί εντός της ημέρας- υψηλοί δασμοί στα προϊόντα που εξάγουν οι κινεζικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.

«Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο», έκρινε ο Ουάνγκ. Η συνταγή αυτή δεν σημαίνει μόνο ότι «τιμωρούν άλλους», αλλά και ότι ταυτόχρονα «τιμωρούν τους εαυτούς τους», συμπλήρωσε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης.

Ο εμπορικός πόλεμος θα ζημιώσει τους πάντες, διατράνωσε ο Ουάνγκ και διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να πάρει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά κι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν χρειάζεται να συμπεριφέρονται σαν αντίπαλοι, αλλά να προσπαθούν να συνεργάζονται ως εταίροι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή:ert.gr