Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα συμπεράσματα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφορικά με τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος. Την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται να μιλήσει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας: «Η ΡΑΕ προτείνει να αφαιρεθεί το ποσοστό των εκπτώσεων που δόθηκαν από τους παραγωγούς ενέργειας στους πελάτες της. Αυτές οι έμμεσες εκπτώσεις θα προσδιοριστούν ανά πάροχο ώστε τελικά να προσδιοριστεί το συνολικό ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί. Με τρόπο διαυγή και δίκαιο που να μην επιδέχεται καμια νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει έκτακτο τέλος ύψους 90% στο οριστικό ποσό προσδιορισμού των επιπλέον εσόδων».

Αμόλυβδη: Στα 2.20 από αύριο το λίτρο

Στα 2.20 ευρώ το λίτρο θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η τιμή της αμόλυβδης από αύριο. ‘Ηδη σε διάστημα ενός μήνα έχει αυξηθεί κατά 5,6%.

Το νέο ράλι αποδίδεται στην  ανατίμηση του πετρελαίου Brend που ξεπερνά τα 110 δολάρια το βαρέλι, στην πτώση του ευρώ έναντι της ισοτιμίας του με το δολάριο, αλλά και στις ανησυχίες για αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο καλοκαίρι.

Χθες η τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 2, 168 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από ένα μήνα ήταν 2,052 ευρώ και πριν από δύο μήνες 2.082 ευρώ το λίτρο.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

www.ertnews.grΠηγή ert.gr