ΥΠΕΝ: Νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης – Κ. Χατζηδάκης: Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία (video)

Την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την απλοποίηση των διαδικασιών, με στόχο την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και την προώθηση των επενδύσεων, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, όπου παρουσίασε το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και το οποίο τίθεται αύριο σε δημόσια διαβούλευση. «Εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία. Πάμε να πετύχουμε το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία θα ενθαρρύνεται και ταυτόχρονα δε θα ζημιώνεται το φυσικό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των δασικών χαρτών, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ προβλέπεται ζωνοποίηση περιοχών Natura.

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις επίσης όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, την επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα, αλλά και για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων για τα αστικά λύματα.

Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Όσον αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών το μοντέλο που προωθείται προσιδιάζει σε πολλά ευρωπαϊκά σχήματα, όπως στη Φινλανδία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, τα προστατευόμενα πάρκα παραμένουν ως έχουν, τόνισε δε ότι «απαντούμε σε υπαρκτές αδυναμίες του συστήματος», προσθέτοντας, ότι «με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε αποτελεσματικά την προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος».

Έτσι, ιδρύεται Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνέχεια του ΕΚΠΑΑ, που θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ και ο οποίος θα λειτουργεί επιτελικά, θα χαράσσει την πολιτική, θα συντονίζει την εφαρμογή της και θα διαχειρίζεται την αυξημένη χρηματοδότηση για τις περιοχές αυτές.

Αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών
Με το νομοσχέδιο αυτό αναμορφώνονται όλοι οι δασικοί χάρτες -κυρωμένοι, όσοι έχουν αναρτηθεί κ.λπ.- ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτές τις διοικητικές πράξεις. Αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αντιρρήσεων.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.

Προβλέπεται επίσης η κύρωση των Δασικών Χαρτών σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αντιρρήσεων που έχουν ομαδοποιηθεί ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως γίνεται σήμερα.

Ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις
Όπως ανακοινώθηκε, γίνεται εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών με τις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί ως οικιστικές πυκνώσεις σε συμμόρφωση με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ (ΟλΣτΕ 685/2019).

Μάλιστα, εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, το οποίο καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων, με τήρηση των συνταγματικών επιταγών και τη διαφύλαξη του δασικού ισοζυγίου, μπορούν υπό όρους να «τακτοποιούνται», με βάση τον νόμο για τα αυθαίρετα.

Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «δε θα κάνουμε πίσω στο ζήτημα των κατεδαφίσεων», κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχει υπογράψει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στο νησί της Μακρονήσου.

Ζωνοποίηση περιοχών Natura
Με το νέο νομοσχέδιο μέσα σε κάθε προστατευόμενη περιοχή θα προβλέπονται από 1 έως 4 ζώνες κλιμακούμενης προστασίας, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα προβλέπονται: Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης, Ζώνη προστασίας της φύσης, Ζώνη διαχείρισης οικοτόπων και ειδών και Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων.

Σε κάθε ζώνη προβλέπονται οι επιτρεπόμενες και απαγορευόμενες δραστηριότητες βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία (π.δ. 59/2018).

Διαχείριση αποβλήτων
Όσον αφορά τα μη επικίνδυνα απόβλητα, απλουστεύεται και επισπεύδεται η υφιστάμενη διοικητική διαδικασία για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Κατ’ εξαίρεση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή της Κέρκυρας, και για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κατά παρέκκλιση των υφισταμένων προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ.

Επιπλέον, γίνεται υποχρεωτική για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να διαθέτουν καφέ κάδο, σε όλους τους δήμους που υπάρχει η σχετική υποδομή.

Για τα επικίνδυνα απόβλητα όπως ο αμίαντος, οι ιδιοκτήτες πλέον έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για ασφαλή συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων που βρίσκονται στο ακίνητό τους και να εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με σχετική άδεια.

Ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως στο Μάτι, η δαπάνη μεταφοράς αμιάντου καταβάλλεται από την αρμόδια υπηρεσία.

Επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο εισάγεται μία ολιστική προσέγγιση του προβλήματος, με επιβολή του υπάρχοντος τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πάχους τοιχώματος.

Μοναδική εξαίρεση είναι οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες, λόγω προώθησης υλικών που δύνανται να βιοαποδομηθούν ή/και λιπασματοποιηθούν.

Αστικά λύματα
Τέλος, προωθείται χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για κατασκευή εξωτερικών αγωγών διακλαδώσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Σε συνεννόηση με την ΕΕ και τα συναρμόδια υπουργεία θα βρεθούν τρόποι για χρηματοδότηση και των δαπανών κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης από την οικία έως το εξωτερικό δίκτυο.

Στη συνέντευξη Τύπου παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ κκ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Μανόλης Γραφάκος, και Αλεξάνδρα Σδούκου.

www.ert.grΠηγή: ert.gr