Υπέγραψε ο Μπάιντεν το διάταγμα για επανένταξη των ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού –  Χαιρετίζει η ΕΕ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα που προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη Συνθήκη του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Την έναρξη της διαδικασίας επανένταξης των ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού χαιρέτισε η Ε.Ε.

«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», δεσμεύτηκε ο νέος πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα 17 εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του.

Άλλο ένα από τα διατάγματα ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη Συνθήκη του Παρισιού την πρώτη ημέρα της προεδρίας του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την απόφαση του Δημοκρατικού νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κινήσει τη διαδικασία επανένταξης της χώρας του στη Συνθήκη του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας του Παρισιού, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν το 2019. Η χώρα τυπικά απήλθε από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε – μεταξύ άλλων – τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ο Τραμπ έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε, εξάλλου, μικρή αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ επί προεδρίας του.

Πηγές: Reuters, dpa, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr