Υιοθετούν τον περιορισμό του καπνίσματος οι πολίτες – Πρόστιμα σε παραβάτες (video)

Σύμφωνα με ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τους ελέγχους που έγιναν από 20 έως 24 Νοεμβρίου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι Έλληνες αγκαλιάζουν την προσπάθεια να μπει τέλος στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Κανονικά συνεχίζονται οι έλεγχοι σε καφέ, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο, στη Λάρισα και άλλες πόλεις έπεσαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε θεριακλήδες θαμώνες και καταστηματάρχες.

Μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. συνέχισαν τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια, υλοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το 1142.

Από το σύνολο των 97 καταστημάτων που ελέγχθηκαν, δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 68%. Ειδικότερα, καπνίζοντες βρέθηκαν μόλις στο 15% του συνόλου των ελεγχθέντων καταστημάτων, δηλ. το ποσοστό των «άκαπνων» μαγαζιών άγγιξε το 85%, ένα πολύ υψηλό ποσοστό που δείχνει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να διεκδικήσει αλλά και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευεξία.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων, πρόστιμα επιβλήθηκαν στη Λάρισα, σε καταστηματάρχες αλλά και στους θαμώνες τους, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο. Την Παρασκευή, κλιμάκιο από Αθήνα έκανε ελέγχους στο κέντρο της Λάρισας. Βεβαίωσε δεκάδες πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε πολλά καταστήματα.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 2 περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ στον ιδιοκτήτη και δύο πρόστιμα των 100€ στους καπνίζοντες. Στη δεύτερη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ στον επιχειρηματία (κατάστημα 220 τ.μ.) και τρία πρόστιμα των 100€ στους καπνίζοντες.

«Θα υπάρξει οριζόντια εφαρμογή του νόμου, χωρίς «παραθυράκια», η οποία όχι μόνο θα ατονήσει, αλλά θα ενισχυθεί καθώς αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας», τονίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταστηματάρχες στην Λάρισα ανέλαβαν να πληρώσουν οι ίδιοι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους πελάτες τους και τη Δευτέρα, θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη για το θέμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ε. Βασάλου, Μ. Γκουσιάρη

www.ert.grΠηγή ert.gr