Τ. Πετρόπουλος για ΝΔ: Αχαρακτήριστη διολίσθηση στο ψεύδος

«H ΝΔ παρουσίασε τη δήθεν επιτυχή πορεία της κοινωνικής ασφάλισης από το 2010 έως το 2014, και ισχυρίστηκε ότι το σύστημα είχε ενισχυθεί αλλά τώρα θα έχουμε μειώσεις στις συντάξεις. Είναι αχαρακτήριστη αυτή η διολίσθηση στο ψεύδος», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια, και προσέθεσε ότι «τόσα πολλά ψεύδη μαζεμένα από την Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ δεν έχει ξαναγίνει».

«Οι ισχυρισμοί της ΝΔ συνιστούν αλχημείες και αναιδή αντιμετώπιση της προσπάθειας του ελληνικού λαού, είναι ένα ψεύδος που αναπαράγεται συνεχώς στον ΣΚΑΪ», είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ και η ΔΗΣΥ που ζητούν μέτρα ελάφρυνσης των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν ψηφίζουν σήμερα τις διατάξεις για τις αμφισβητούμενες οφειλές που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο.

«Προχωράμε μετά από μια δύσκολη περίοδο και μετά πολλές πιέσεις, για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προβλήματα των ασφαλισμένων και το κάνουμε με τρόπο αποτελεσματικό -και άρα θα θέλαμε την ομόθυμη στήριξη των πτερύγων της Βουλής διότι ήρθε επιτέλους η ώρα να ελαφρύνουμε τους βεβαρημένους ασφαλισμένους από κόστη υψηλά», είπε ο υφυπουργός Εργασίας. Επισήμανε δε ότι με διάταξη που έρχεται σήμερα λύνεται το πρόβλημα για τους αγρότες που περίμεναν χρόνια για να ασφαλιστούν στο φορέα ασφάλισής τους και σωρεύονταν χρέη λόγω της καθυστέρησης του συστήματος να ανταποκριθεί στις αιτήσεις ασφάλισης και έτσι γίνονταν οφειλέτες – αλλά σήμερα απαλλάσσονται από τις αναδρομικές εισφορές του κλάδου υγείας. «Είναι μια διάταξη που μπορείτε να την ψηφίσετε αυτή. Γιατί δεν το κάνετε;», είπε ο κ. Πετρόπουλος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, ο υφυπουργός είπε ότι σήμερα η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ ενώ η βασική σύνταξη με το ν. 4386 ήταν 360 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων με το ν.4387/2017 στα 40 χρόνια είναι 42,8% ενώ με το ν. 3863/2010 ήταν 40,14%. «Ακόμη και έτσι να σταθμίσεις τις διαφορές, ο ν.4387 είναι ένας νόμος καλύτερος από αυτόν που υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα χωρίς να το έχει λύσει, το ν.3863/2010», είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός σημείωσε ότι τον Ιούνιο οι κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα περιορίστηκαν στις 53.800 όταν η κυβέρνηση αυτή είχε παραλάβει 168.922 κύριες συντάξεις. «Επαινέστε επιτέλους αυτούς που εργάζονται με αυταπάρνηση και έχουν κάνει τον ΕΦΚΑ πρότυπο στόχο για τη χώρα, με όλες τις αδυναμίες που μπορεί να έχει», είπε ο κ. Πετρόπουλος και συνέχισε: «Πρέπει να δείτε τι καλό έχει γίνει για τον λαό μας. Το 2014 πληρώθηκαν 149 εκατομμύρια στα δημόσια νοσοκομεία και το 2017 πληρώθηκαν 580 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα δόθηκαν και 133 εκατομμύρια παλιά χρωστούμενα στον ΕΟΠΥΥ και αυτό είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής των ανθρώπων της δουλειάς, των ανθρώπων του μόχθου και των συνταξιούχων για γίνει πιο στέρεη η βάση του συστήματος υγείας και δεν πήγε χαμένη αυτή η εισφορά που αυξήθηκε για την υγεία. Αυτά δεν είναι μειώσεις συντάξεων. Είναι ενίσχυση του κοινού πεπρωμένου με καλύτερες δυνατότητες στο μέλλον».

Ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι δεν υπάρχει καμία μείωση συντάξεων αλλά εκείνες οι μειώσεις που προκύπτουν από τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Μιλάτε για μείωση των συντάξεων από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ τον Αύγουστο 2015, η γνωστή εγκύκλιος Χαϊκάλη. Αλλά ήταν σε εφαρμογή διάταξης του ν.3863/2010. Αυτό έγινε. Και δεν εφαρμόστηκε. Διότι ήρθε ο ν. 4387 που την κατήργησε. Είπατε για αύξηση των ορίων ηλικίας. Αλλά αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 χρόνια με 40 έτη ασφάλισης ο νόμος του 2012 το λέει. Τόσα ψεύδη πολλά και μαζεμένα από την Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ, δεν έχει ξαναγίνει. Σταματήστε επιτέλους να χλευάζετε την αλήθεια», είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr