Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, μεταδόθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την “Τουρκία του 2023″, που οργάνωσε ο  φιλοκυβερνητικός μιντιακός όμιλος Turkuvaz media.

Ο κόσμος διέρχεται μια οδυνηρή διαδικασία που ξεκίνησε με μια επιδημία τα τελευταία τρία χρόνια και στη συνέχεια έγινε πιο περίπλοκη με καυτές συγκρούσεις και περιφερειακές εντάσεις. Το πρόβλημα του πληθωρισμού που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα, πιέζει όλες τις οικονομίες χωρίς διακρίσεις. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι οι κλασικές μέθοδοι που βασίζονται στη μείωση του πληθωρισμού με αύξηση των επιτοκίων δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στις προσδοκίες. Πολλές οικονομίες, που προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό με τέτοιες πολιτικές, παλεύουν με ζημίες στην απασχόληση καθώς και με το κόστος ζωής” τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

Χάρη στο μοντέλο οικονομίας μας που βασίζεται στην ανάπτυξη μέσω της παραγωγής, της απασχόλησης, των εξαγωγών και του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μαζί με τις στέρεες υποδομές που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία 20 χρόνια, είμαστε μια από τις χώρες που περάσε σχετικά άνετα αυτήν την ταραγμένη περίοδο“.

Τουρισμός

Οι εξαγωγές μας σπάνε ρεκόρ κάθε μήνα, πλησιάζοντας το όριο των 300 δισ. δολαρίων. Τα εργοστάσια, οι εγκαταστάσεις παραγωγής μας εργάζονται σκληρά. Οι δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοί μας είναι γεμάτοι φορτηγά που μεταφέρουν φορτία από τη χώρα μας στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε κερδίσει μια διαφορετική δυναμική υπερβαίνοντας την αντιστάθμιση των ζημιών μας στον τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο των 31 εκατομμυρίων στην απασχόληση για πρώτη φορά.

Με περηφάνια ανοίξαμε την εγκατάσταση παραγωγής του TOGG, του εγχώριου και εθνικού μας ηλεκτρικού αυτοκινήτου, στα 99 χρόνια της Δημοκρατίας μας. Με το άνοιγμα του φράγματος Yusufeli, του 5ου μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο, κάναμε ένα βήμα μπροστά στην ενεργειακή μας δραστηριότητα. Οι προσπάθειές μας να θέσουμε στη διάθεση των πολιτών μας τα 540 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται αδιάκοπα” σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πληθωρισμός

Επίσης, επιλύουμε βήμα-βήμα το θέμα του κόστους ζωής και του πληθωρισμού, που απασχολούν την ατζέντα όλων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Αμερικής. Με την επίδραση των μέτρων που λάβαμε, ελπίζω ότι θα έχουμε “σπάσει το σβέρκο του πληθωρισμού” μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους” τόνισε.

Αμυντική βιομηχανία

Το επίπεδο που έχουμε φτάσει στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει γίνει μια από τις πηγές υπερηφάνειας του έθνους μας. Ενώ υπήρχαν μόνο 248 εκατομμύρια δολάρια εξαγωγών αμυντικής βιομηχανίας το 2002, σπάσαμε ένα ρεκόρ με 3.254.000.000 δολάρια πέρυσι. Αναμένουμε ποσό εξαγωγών άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και αναπτύσσουμε τα συστήματα που χρειαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα από όπλα και πυρομαχικά έως πυραύλους, από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, οχήματα ξηράς και θαλάσσης έως ελικόπτερα και πλοία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το 2023 ορόσημο στο οποίο γίνονται πολλές πρωτιές στην αμυντική βιομηχανία καθώς και στην οικονομία και την ενέργεια” είπε ο κ. Ερντογάν.

Τρομοκρατία

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για τον Αιώνα της Τουρκίας με όλα τα στοιχεία του και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας αδιάκοπα. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, δεν θα επιτρέψουμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις, παγκόσμιες ενέργειες ή οικονομολόγους προσανατολισμένους στη ζήτηση να μας αποτρέψουν από την πορεία μας” κατέληξε.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr