Τυφώνας Σάλι: «Χτύπησε» Αλαμπάμα και Φλόριντα

O τυφώνας Σάλι σαρώνει ότι βρίσκει το διάβα του προς τον Κόλπο του Μεξικού και έχει χτυπήσει την Αλαμπάμα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης φτάνοντας την κατηγορία 2 μετά τη βραδινή του ενίσχυση. Η αργά κινούμενη καταιγίδα είχε ανέμους που έφτασαν τα 169 χλμ/ ώρα με αποτέλεσμα το ξερίζωμα δέντρων, τη διακοπή ρεύματος και τεράστιες ποσότητες βροχής.

Αργότερα, υποχώρησε στην κατηγορία 1 με ανέμους που αγγίζουν τα 130 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων που κάνει λόγο για ιστορικές και καταστροφικές πλημμύρες. Το πρωί ο τυφώνας Σάλι είχε εξαιρετικά αργό ρυθμό επιμηκύνοντας την έκθεση σε βροχή και δυνατούς ανέμους.

Σύμφωνα με το cnn.com, η Σάλι χτυπά Αλαμπάμα και Φλόριντα ενώ είναι σε εξέλιξη διασώσεις λόγω εκτεταμένων πλημμυρών. «Αναμένουμε ότι οι διασώσεις μπορεί να είναι κυριολεκτικά χιλιάδες» ανέφερε ο Ντέιβιντ Μόργκαν, σερίφης της κομητείας της Φλόριντα Εσκάμπια.

Διασώσεις λόγω πλημμυρών γίνονται και στην Αλαμπάμα όπου σπίτια γέμισαν νερό και δέντρα έπεσαν πάνω σε στέγες. Οι πλημμύρες κατά το διεθνές δίκτυο έχουν μετατρέψει σε ποτάμια τους δρόμους της Πενσακόλα, στη Φλόριντα ενώ χωρίς ρεύμα έχουν μείνει 500.000 νοικοκυριά σε Αλαμπάμα και Φλόριντα.

Ο τυφώνας Σάλι σημειώνεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τον τυφώνα Λόρα, έναν από τους ισχυρότερους που έπληξαν τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από έναν αιώνα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και προκαλώντας αναρίθμητες καταστροφές σε περιουσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: ΗΠΑ: Ενισχύεται ο τυφώνας Σάλι – Κίνδυνος για ιστορικές πλημμύρες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr