Τσίπρας: Φεύγεις σε μέρα χαράς-Κοτζιάς: Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του «Μακεδονικού» (video)

Ολοκληρώθηκε και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για το έργο του, χαρακτηρίζοντάς τον πολύτιμο συνεργάτη ενώ έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΜΔ και σημείωσε ότι «αυτό που μένει από τη συνεργασία μας δεν είναι μόνο η αναμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το πατριωτικό καθήκον που τον διακρίνει». Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την «τιμή και την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής». «Στην προσπάθειά μας να λύσουμε τα προβλήματα, μεγαλώνουμε. Και ηλικιακά και σε σκέψη. Και χάρη στις συζητήσεις, στις οδηγίες, στην προτροπή από τον πρωθυπουργό τα αντιμετώπισα» είπε και υπογράμμισε: «Κάτω από την ηγεσία σας η χώρα βγήκε από το βούρκο, ξεπέρασε την ανυποληψία. Σήμερα μας ακούν και ζητούν τη γνώμη μας». Αναφερόμενοι στις ομιλίες τους στα μυστικά κονδύλια τόνισαν, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της χώρας. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται ο προγραμματισμός της επόμενης περιόδου, στη βάση και της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα, διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, με τον πρωθυπουργό να αποχαιρετά εγκάρδια στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών τον απερχόμενο υπουργό.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Νίκος Κοτζιάς, αφού χαιρέτησε τους συνεργάτες του σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, αποχώρησε από το υπουργείο πεζός.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής

Σε μία κίνηση που συμβολίζει την προσήλωση της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός ορκίστηκε σήμερα και υπουργός Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την επιτυχή έκβαση για την κυβέρνηση Ζάεφ που είχε η πρώτη κοινοβουλευτική διαδικασία στα Σκόπια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα να ευχαριστεί τον Νίκο Κοτζιά για όσα προσέφερε και να τον χαρακτηρίζει πολύτιμο συνεργάτη με υψηλή αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος. «Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα και με υποβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, ενώ σήμερα το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί και αποτελεί ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Φεύγεις σε μια μέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Κοτζιά, τονίζοντας ότι «όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τη FYROM μετά και τη χθεσινή απόφαση της βουλής των Σκοπίων, αλλά και γιατί η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τελευταίων ημερών με τα απόρρητα κονδύλια, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για άθλια πρωτοσέλιδα με ψευδή στοιχεία από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, επισήμανε το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου που νομοθέτησε η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του πρώην ΥΠΕΞ, και σημείωσε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι μπορεί να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.

«Υπάρχει μια παραδοξότητα, να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής γιατί κάναμε ένα σημαντικό βήμα στο Μακεδονικό, αλλά και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα», επισήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς.

Εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του, μίλησε επίσης για σημαντικά βήματα στην επίλυση των ανοιχτών προβλημάτων με την Αλβανία και στην αλλαγή της ατζέντας του Κυπριακού. Σχετικά με τα απόρρητα κονδύλια, τόνισε πως όλα φέρουν την έγκριση της Βουλής και έκανε λόγο για αθλιότητες, λέγοντας ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη.

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό, στα γραφεία του κόμματος.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr