Τροπολογία για φορολογικές οφειλές σε 12 έως 24 δόσεις για χρέη λόγω πανδημίας

To δρόμο για τη Βουλή παίρνει τροπολογία που προβλέπει την πληρωμή σε 12 ή 24 δόσεις όλων των φορολογικών οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας δηλαδή από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο και η πληρωμή των οποίων ανεστάλη λόγω της κρίσης. Ο διακανονισμός θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μια νέα γενιά «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο.

Με τη σχετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός του Αυγούστου, όσοι προχώρησαν σε αναστολή της καταβολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τους μήνες Μάρτιο έως και Σεπτέμβριο θα μπορούν να τις αποπληρώσουν από το 2021.

Σημειώνεται ότι αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και όχι το φόρο εισοδήματος.

Οι συγκεκριμένες οφειλές οι οποίες ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούν να εξοφληθούν από τον Ιανουάριο του 2021

* είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις
* είτε σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%

Έστω ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος έχει αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 2.500 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις εφόσον επιλέξει τις 12 δόσεις, από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2021 καταβάλλοντας 208 ευρώ το μήνα.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εντός του πρώτου 10ημέρου του μήνα θα γίνουν και οι αναγκαίες προσαρμογές στο Taxisnet προκειμένου να συμπεριληφθεί η μειωμένη προκαταβολή φόρου για το 2021 στα εκκαθαριστικά σημειώματα των νομικών προσώπων.

Μετά και τη νέα εκκαθάριση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» το νέο ποσό οφειλής. Όσοι ήδη έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα μπορούν να συμψηφίσουν το ποσό της ελάφρυνσης που προκύπτει από τη μειωμένη προκαταβολή με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλου

www.ert.grΠηγή: ert.gr