Τρίτη νύχτα ταραχών στο Δελχί-20 νεκροί σε διαδηλώσεις και θρησκευτικές συγκρούσεις

Σε τουλάχιστον 20 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στο Νέο Δελχί μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομίας και παραστρατιωτικών ομάδων με αφορμή μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του νέου νόμου που προβλέπει παροχή υπηκοότητας επιλεκτικά. Οι συγκρούσεις έχουν θρησκευτική χροιά με αναφορές για βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με επίσημες νοσοκομειακές πηγές εκτός από τους νεκρούς 189 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα εκτεταμένα επεισόδια χθες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τους 15 εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 60 φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς.

Τα αιματηρά επεισόδια, που ξέσπασαν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, αποτυπώνουν την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του νέου νόμου για την υπηκοότητα που προώθησε η κυβέρνηση του εθνικιστή ινδουιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο νόμος αυτός βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους της Ινδίας και αντίκειται στο Σύνταγμα της Ινδίας, καθώς επιταχύνει την πολιτογράφηση ατόμων από όλες τις θρησκείες εκτός από το Ισλάμ.

Κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας εκφράζουν ανησυχία ότι τα βίαια επεισόδια θα επαναληφθούν σήμερα.

Στην πρωτεύουσα της Ινδίας, από το πρωί επικρατεί μια ατμόσφαιρα τεταμένης «ηρεμίας». Ενώ δεν έχουν αναφερθεί νέες συγκρούσεις, η πόλη συνεχίζει να σιγοβράζει. Η αναταραχή επικεντρώνεται γύρω από τις γειτονιές των μουσουλμάνων – όπως οι Μαουτπουπούρ, Μουσταφαμπάντ, Τζαφραμπάντ και Σιμ Βιχάρ – στο βορειοανατολικό Δελχί.

Οι κεντρικοί δρόμοι σε αυτές τις γειτονιές είναι γεμάτοι με πέτρες, θρυμματισμένο γυαλί, σπασμένα και καμένα οχήματα.

Το Δελχί μέσω ανώτατων αξιωματούχων ζήτησε από την κυβέρνηση την επέμβαση του στρατού στα τμήματα της ινδικής πρωτεύουσας, όπου εστιάζονται οι ταραχές. Η αστυνομία χαρκατηρίζει την κατάσταση τεταμένη αλλά υπό έλεγχο. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και διατηρείται η απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ζήτησε να επικρατήσει «ειρήνη και αδελφικότητα». O Ινδός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι συμμετείχε σε σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης σε διάφορες συνοικίες του Νέου Δελχί. «Η αστυνομία και άλλες υπηρεσίες εργάζονται επί τόπου» για να διασφαλίσουν την ηρεμία, τόνισε.

Οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων κάνουν λόγο για ομάδες ανδρών οπλισμένων με ρόπαλα, σιδηρολοστούς, πέτρες, τούβλα, καδρόνια, ακόμα και σπαθιά και πιστόλια που περιφέρονται στους δρόμους αναζητώντας μουσουλμάνους.

Οι δημοσιογράφοι του BBC και του AP λένε ότι είδαν ανθρώπους με κάθε είδους τραυματισμούς, στο νοσοκομείο, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν «πολύ φοβισμένοι για να επιστρέψουν σπίτι».  Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πληροφορίες για επιθέσεις και καταστροφές σε σπίτια μουσουλμάνων, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν καταστήματα, όπως κι ένα μουσουλμανικό τέμενος.

Το ινδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο περί ιθαγένειας τον Δεκέμβριο.

Σχετική είδηση: Ινδία: 7 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά του νόμου για την υπηκοότητα, εν μέσω της επίσκεψης Τραμπ

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr