Το φαινόμενο Wallstreetbets και οι χρήστες του Reddit που «συνέτριψαν» την Wall Street

Ο Ομάρ δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβαινε. Ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο μάθημα φυσικής που παρέδιδε στον μαθητή του, κοίταζε συνέχεια την εφαρμογή Robinhood στο κινητό του τηλέφωνο. Ο Ομάρ είχε επενδύσει 6.000 δολάρια σε μετοχές της Beyond Meat, καθώς λίγες ημέρες πριν, είχε δει την αξία τους να εκτοξεύεται στα 15.000 δολάρια. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι, οι μετοχές αυτές είχαν πέσει κατά 7.000 δολάρια. Ήξερε ότι θα έπρεπε μάλλον να τις πουλήσει πριν πέσουν κι άλλο. Αποφάσισε όμως να ακολουθήσει τις συμβουλές του Wallstreetbets, ενός επενδυτικού φόρουμ στο Reddit, και να περιμένει. Μέσα σε δύο ημέρες είχε χάσει όχι μόνο τα κέρδη του αλλά και την αρχική του επένδυση.

Αποφασισμένος να τα κερδίσει πίσω, ο 23χρονος φοιτητής ιατρικής κατάφερε να μαζέψει 22.000 δολάρια και να τα μεταφέρει στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα συναλλαγών μετοχών Robinhood. Στη συνέχεια μπήκε στο WallStreetBets. «Ήμουν πραγματικά φοβισμένος», είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο CNN Business. «Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να ξανακερδίσω τα χρήματά μου». Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τα είχε ξαναχάσει όλα. Στη συνέντευξή του, ο Ομάρ κατηγόρησε τον εαυτό του για τις απώλειες και είπε ότι έχει μετανιώσει που μπήκε σε μια από τις πιο δραστήριες κοινότητες του Reddit. «Δεν θα είχα διαπραγματευτεί μετοχές αν δεν είχα βρει το WallStreetBets», παραδέχθηκε ο Ομάρ. Παρόλα αυτά, επέστρεψε στην πλατφόρμα τον Ιανουάριο.

Το χρηματιστήριο συναντά την υποκουλτούρα του Διαδικτύου

Η περασμένη εβδομάδα ήταν επεισοδιακή για τους επενδυτές χρήστες του Reddit. Το WallStreetBets μπήκε με κρότο στο κυρίαρχο ρεύμα και από την πρώτη σελίδα του Reddit έφτασε να φιγουράρει στην πρώτη σελίδα των New York Times και άλλων μεγάλων ειδησεογραφικών ιστότοπων. Μια μεγάλη ομάδα μικροεπενδυτών που δραστηριοποιούταν στο επενδυτικό φόρουμ Wallstreebets, αποφάσισε να αγοράσει μαζικά τη μετοχή της Gamestop, μιας εταιρείας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών. Αυτή η κίνηση εκτίναξε την αξία της μετοχής της εταιρείας, κατά περισσότερο από 1800% της αρχικής της τιμής.

Η άνοδος του WallStreetBets διευκολύνθηκε από διάφορους παράγοντες όπως η εκθετική ανάπτυξη της εφαρμογής Robinhood καθώς είναι μία από τις λίγες εταιρίες broking που δε χρεώνει κόμιστρο, η υψηλή μεταβλητότητα που έφερε η πανδημία στις αγορές, οι επιταγές στήριξης που έλαβαν εκατομμύρια Αμερικανοί και ο ανεπιθύμητος ελεύθερος χρόνος που έχουν οι άνθρωποι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Πολλοί πανηγύρισαν τη νίκη τoυ WallStreetBets έναντι στα hedge-funds που θέλουν να επωφεληθούν από την καταστροφή ενός γνωστού εμπορικού σήματος. Αλλά σε αντίθεση με πολλές άλλες παρόμοιες διαδικτυακές κοινότητες, οι χρήστες του Reddit έχουν έναν σαφή οικονομικό στόχο.

Τι είναι το φόρουμ WallStreetBets

Την πρώτη φορά που μπαίνει κανείς στο WallStreetBets αισθάνεται λίγο χαμένος. Η γλώσσα του φόρουμ μπορεί να είναι δύσκολη, ακόμη και για κάποιον που γνωρίζει την τυπική ορολογία της Wall Street ενώ κανείς δεν θα μπει στον κόπο να εξηγήσει σε έναν αρχάριο πώς λειτουργεί όλο αυτό. Ο ιστότοπος είναι χαοτικός, ένα συνονθύλευμα με memes και στιγμιότυπα οθόνης από τεράστιες απώλειες και κέρδη. Η ιδέα είναι να στοιχηματίσετε όσο περισσότερα χρήματα μπορείτε στις πιο παρακινδυνευμένες επιλογές μετοχών, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση του WallStreetBets, ο εξτρεμισμός έχει πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο. «Αυτοί οι τύποι μπορούν να διαταράξουν τις αγορές», δήλωσε στο CNN ο Τζέρεμι Μπλάκμπερν, επίκουρος καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Binghamton, ο οποίος μελετά εξτρεμιστικές κοινότητες στο διαδίκτυο.

Η Λάνα Σουόρτζ, επίκουρη καθηγήτρια μελετών πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, παρατηρεί μια μηδενιστική ρητορική στο συγκεκριμένο φόρουμ όπως και στο 4chan, σύμφωνα με την οποία, οι χρήστες πρέπει να έχουν μια «χαλαρή» σχέση με τα χρήματά τους. «Αφήστε τα να έρθουν. Αφήστε τα να φύγουν. Οι ελίτ γνωρίζουν ότι τα χρήματα είναι άχρηστα και για αυτό μπορούν και τα συσσωρεύουν. Αυτός πρέπει είναι ο στόχος σας». Τις κοινότητες όπως η 4chan ή η 8kun, το WallStreetBets τις συνδέει κάτι παραπάνω από αστεία memes. Ένα βασικό στοιχείο του 4chan είναι η αντίθεσή του στην κουλτούρα των «normies», τους «κανονικούς» βαρετούς ανθρώπους δηλαδή, οι οποίοι κάνουν συνετές επενδύσεις εστιάζοντας στα μακροπρόθεσμα κέρδη.

Η Σουάρτζ θεωρεί ότι ο κυνισμός που χαρακτηρίζει τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές συμβουλές του WallStreetBets είναι μια αναμενόμενη αντίδραση μιας γενιάς που έχει βιώσει δύο οικονομικές κρίσεις, το χάος της διακυβέρνησης Τραμπ, την ολοένα αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα και την επικείμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής.

«Ζούμε σε μια εποχή τεράστιας αβεβαιότητας», λέει. «Δεν μπορεί ένας 20χρονος να πιστέψει ότι τα μακροπρόθεσμα κέρδη θα αποδώσουν σε 50, 60 χρόνια όπως γινόταν την εποχή των γονιών του. Και δεν λέω ότι δεν πρέπει να το πιστέψουν. Απλώς λέω ότι έχουν καλό λόγο να μην το κάνουν». Η ανάμνηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, είναι ακόμη ζωντανή στην κοινότητα.

«Ήμουν στην αρχή της εφηβείας μου κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008», έγραψε ένας χρήστης πανηγυρίζοντας για την νίκη του ιστότοπου έναντι του hedge fund Melvin Capital. «Όταν αυτή η κρίση έπληξε την οικογένειά μας, καταφέραμε να κρατήσουμε το σπίτι μας, αλλά ζούσαμε με τηγανίτες, γάλα σε σκόνη, φασόλια και ρύζι για ένα χρόνο. Σταματήστε να ακούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μας κατηγορούν ότι καταστρέψαμε την αγορά, και αρχίστε να μας υποστηρίζετε γιατί έχουμε μια ευκαιρία να τιμωρήσουμε τους ανθρώπους που προκάλεσαν τόσο πολύ πόνο και άγχος πριν από μια δεκαετία», έγραψε ο χρήστης.

Πολλοί χρήστες του 4chan και του WallStreetBets κάνουν συχνά ειρωνικές αναφορές στο θέμα της αυτοκτονίας. Επίσης, για τους χρήστες των 4chan, 8kun και WallStreetBets ο «αυτισμός» είναι μια υπερδύναμη που επιτρέπει να έχουν μια κοσμοθεωρία διαφορετική από την συμβατική του mainstream.

Για τους πολιτικούς εξτρεμιστές, οι λεγόμενες «αυτιστικές» δυνάμεις είναι ένα όπλο που μπορεί να αναπτυχθεί ενάντια στους εχθρούς μέσω εκστρατειών διάρρευσης απόρρητων στοιχείων και παρενόχλησης. Στο WallStreetBets, η δύναμη του «αυτιστικού» αποτυπώνεται στην άρνηση να πουλήσει κάποιος μετοχές ακόμη και μετά από μεγάλες απώλειες ή κέρδη.

Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές ανάμεσα στο WallStreetBets και ιστότοπους όπως το 4chan. Σε αντίθεση με άλλες περιθωριακές ομάδες, το WallStreetBets δεν έχει διαρρεύσει απόρρητα στοιχεία των αντιπάλων του, ούτε έχει επιτεθεί σε άλλους χρήστες. Για τον Μπλάκμπερν, ο οποίος έχει αφιερώσει την έρευνα του στις τοξικές συμπεριφορές στο Διαδίκτυο, το WallStreetBets είναι μια διαδικτυακή κοινότητα που συμπεριφέρεται σωστά. «Εκτός από το γεγονός ότι οι άνθρωποι χάνουν χρήματα», πρόσθεσε.

Η άνοδος του WallStreetBets δεν συνέβη μόνη της αλλά συμπίπτει με μια κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής στο καθημερινό χρηματιστηριακό trading εκατομμυρίων νέων κωδικών – των αποκαλούμενων retailers – που κινούνται από απλούς επενδυτές, φοιτητές, συνταξιούχους και επαγγελματίες κάθε είδους, κ.λ.π.

«Η φύση των επιλογών των μετοχών πείθει τους ανθρώπους να πάρουν χίλια δολάρια και να τα μετατρέψουν σε εκατό χιλιάδες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα εκατομμύριο», δήλωσε ο Τζέιμι Ρογκοζίνσκι, ο οποίος ίδρυσε το WallStreetBets το 2012. Τον Απρίλιο του 2020, το Reddit απέκλεισε τον ιδρυτή του φόρουμ από τον ιστότοπο, κατηγορώντας τον ότι έβγαζε κέρδος από την επωνυμία WallStreetBets, ισχυρισμός που ο ιδρυτής αρνείται.

Ένα τεράστιο νέο κοινό

Σύμφωνα με το άρθρο του CNN, έχουν προκύψει νομικά ζητήματα σχετικά με τη συντονισμένη προσπάθεια των χρηστών του Reddit να εκτοξεύσουν την αξία των μετοχών της GameStop, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανακοινώνει ότι «γνωρίζει και παρακολουθεί ενεργά» την αστάθεια των αγορών.

Ο Λευκός Οίκος και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν παρακολουθούν τις μετοχές του GameStop. Την Πέμπτη, η Robinhood, η πλατφόρμα συναλλαγών επιλογής στο WallStreetBets, έκανε μια αμφιλεγόμενη κίνηση περιορίζοντας τις συναλλαγές των μετοχών των GameStop, AMC, Nokia και άλλες που προωθούνταν στο subreddit.

Το Reddit δήλωσε στο CNN Business ότι «οι πολιτικές του σε ολόκληρο τον ιστότοπο απαγορεύουν την ανάρτηση παράνομου περιεχομένου και την προσέλκυση ή τη διευκόλυνση παράνομων συναλλαγών. Θα εξετάσουμε και θα συνεργαστούμε σε έγκυρες έρευνες όπως απαιτείται», αναφέρει η πλατφόρμα.

ΠΗΓΗ: CNN

 

 

www.ert.grΠηγή: ert.gr